Tar grossister och handlare i för mycket? Arkivbild.
Tar grossister och handlare i för mycket? Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg / TT

Odlaren får bara en tredjedel av pengarna

Grossister och butiker och lägger på nästan två tredjedelar av priset för en svensk gurka. Odlaren får knappt en tredjedel. Samtidigt rasar försäljningen av frukt och grönt.
– Handeln prisar ut sig, säger Thomas Lilja på branschföreningen Svenska odlarlaget.

ANNONS

Försäljningen av frukt och grönt rasar, visar Svensk dagligvaruhandels nya frukt och grönt-index. Hittills i år är minskningen 7,7 procent. Inte så konstigt, tycker Thomas Lilja, som själv är tomatodlare i Laholm och också ordförande för Svenska odlarlaget.

– Som odlare tycker man att handeln ska titta på fördelningen av marginalerna, säger han.

Odlaren tar hand om sina plantor under lång tid med plantering, näring, vatten, värme och skörd. Produktionstiden för tomater är åtta till tio veckor. Grossister och butiker hanterar tomaterna under några dagar, förklarar han.

– Var tillförs värdet i värdekedjan? Odlaren gör det mesta av jobbet, butiksledet gör ju inget, säger han.

ANNONS

Hög marginal på tomater

Han berättar att han själv sålt tomater till grossistledet för 16 kronor kilot.

– I butik tog de 49:90 kronor kilot för mina tomater. Marginalen var 64 procent på tomaterna, medan den i snitt kan ligga på 22 procent för andra varor. Man undrar varför, 49 kronor kilot skrämmer ju bort folk.

Ulf Mazur, vd för och grundare av den oberoende sajten Matpriskollen, berättar att han har besökt en auktion för svenskodlad gurka som hålls varje eftermiddag i Helsingborg där grossisterna får buda.

Den dagen han var på besök gick ett stort parti för 9:54 kronor per kilo, och till det kommer inplastningen som kostar 1:60 per kilo. Det ger ett styckpris till odlaren på ungefär 3:33 kronor för en normalstor gurka.

Men i butiker kostar nu gurkorna betydligt mer än så.

– Det finns kampanjer som erbjuder två för 15 kronor, men ett vanligt pris ligger på 11:90 kronor styck. Det innebär att utpriset är tre gånger inköpspriset från odlaren, säger han.

Straffar svenska varor

Ulf Mazur, liksom Thomas Lilja, konstaterar att frukt och grönt är en högmarginal-kategori för handeln.

– Handeln säger att det är mycket svinn, men folk skulle ju köpa mer om priset var lägre. Och vi ska ju äta mer frukt och grönt.

ANNONS

Ulf Mazur ser också handelns procentuella påslag som en orsak till de skyhöga priserna. Varje led lägger på sin procent i stället för ett fast krontal, och det gör att svenska produkter blir utkonkurrerade. De är lite dyrare från början, en svensk gurka på höstkanten kan kosta sex kronor styck, medan den marockanska kanske bara kostar tre.

– Med procentuella påslag stiger priset på den svenskodlade till arton kronor, medan den marockanska kostar nio. Men de kostar ju lika mycket att hantera, säger Ulf Mazur.

Odlaren fick 3:33 kronor för en genomsnittlig gurka. Handels- och grossistledet lade på 6:66 kronor. Arkivbild.
Odlaren fick 3:33 kronor för en genomsnittlig gurka. Handels- och grossistledet lade på 6:66 kronor. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber

Fakta: Matpriser och grönsaker

Priserna på mat har ökat med 15.3 procent mellan 1 maj i fjol och 1 maj i år. Under samma tid har färska grönsaker ökat 6,3 procent, bär 4,6 procent och frukt 4,1 procent. Frysta grönsaker har ökat 13,2 procent.

Men försäljningen av grönsaker och frukt har minskat enligt Svensk Dagligvaruhandels nya frukt och grönt-index. Första kvartalet var minskningen 6,8 procent och hittills i år är minskningen 7,7 procent.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källor: Svensk dagligvaruhandel och Matpriskollen

ANNONS