USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild.
USA:s centralbankschef Jerome Powell. Arkivbild. Bild: Mark Schiefelbein/AP/TT

"Optimistiskt" Fed rör inte USA-räntan

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,50 procent.
– Man är fortsatt ganska optimistiska om att man ska klara de här utmaningarna, säger Elisabet Kopelman, USA-ekonom på banken SEB.

ANNONS

Styrräntan har inte ändrats sedan slutet av juli förra året, då den höjdes till den nuvarande nivån.

Fed räknar fortfarande med tre räntesänkningar under årets gång, enligt vad som signaleras i dess räntebana. Marknaden tror att dessa sker först från och med sommaren. Det kan jämföras med prognosen i början av året, då marknaden trodde på minst dubbelt så många räntesänkningar.

– Att Fed fortsätter att indikera tre räntesänkningar i år var en lättnad för marknaden och andra centralbanker, säger Elisabet Kopelman.

Onsdagens beslut indikerar att Fed fortfarande tror att man kan lyckas hålla en god fart i ekonomin och ändå nå inflationsmålet om 2 procent genom att sänka räntan i en försiktig takt.

ANNONS

– Mjuklandningen är på spåret, säger Kopelman.

Hon noterar att Feds bedömning om den så kallade "neutrala räntan" – det man tror är en hållbar ränta över längre tid – justerades upp en aning, från 2,5 till 2,6 procent.

Fed-chefen Jerome Powell betonar att osäkerheten är stor om hur ekonomin kommer att utvecklas.

– Inflationen är fortfarande för hög, säger han på en presskonferens.

New York-börsens breda S&P 500-index lyfte drygt 0,3 procent på beskedet.

Feds beslut att lämna räntan oförändrad ses i ljuset av flera styrkebesked från den amerikanska ekonomin – under årets första månader har siffror visat på oväntat hög inflation, en överraskande mängd nya jobb och höga producentpriser.

ANNONS