Kakao är inte en oändlig resurs. Arkivbild.
Kakao är inte en oändlig resurs. Arkivbild.

Oro för allt högre kakaopriser i Europa

Är det slutfestat på billig choklad? Kakaobrist i Elfenbenskusten och Ghana, världens två största producenter, har lett till de högsta europeiska priserna på råvaran på tio år.

ANNONS
|

Nu sprider sig oron bland Europas chokladproducenter. Den senaste tiden har de fått punga ut med allt högre summor för de högkvalitativa bönorna från Västafrika, särskilt för att kunna konkurrera med en allt starkare amerikansk marknad som trissar upp priserna.

- Det är en enorm brist på kortsiktiga tillgångar. Om du vill köpa bönor av hög kvalitet i Europa kommer du antingen inte att hitta dem, eller så kommer de att vara väldigt dyra, säger en kakaohandlare till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Kakaobönan växer bäst i det fuktiga, tropiska klimat som råder runt ekvatorn. Den globala uppvärmningen spås nu tvinga kakaoproducenter att flytta sina odlingar till allt högre terräng för att bevara de optimala förhållandena för växten.

Priserna spås fortsätta stiga, särskilt om den kommande skörden slår fel. Samtidigt blir efterfrågan på framför allt högkvalitativ choklad runt om i världen allt större, drivet av en ökad rapportering om positiva hälsoeffekter och en växande medelklass i länder som Kina och Indien. Bara i Indien ökade chokladkonsumtionen med 50 procent mellan 2011 och 2016, rapporterar BBC , vilket gör att den europeiska marknaden får allt större konkurrens.

- Varje producerad böna har förbrukats av industrin. Handlarna har väldigt små lager, säger en annan europeisk handlare till Reuters.

Redan för flera år sedan varnade chokladproducenten Mars för att efterfrågan på choklad kommer att vara högre än tillgången runt år 2020, enligt dagstidningen USA Today.

TT
ANNONS