Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Pater Noster stor hotellvinnare i USA

Fyrplatsen Pater Nosters hotell vinner första pris i Gold Key Awards i USA, en världens mest prestigefyllda tävlingar inom hotelldesign.
– Det var ett jätteroligt men lite chockartat besked, säger Erik Nissen Johansen, grundare till Stylt.

Bakom framgången står designbyrån Stylt från Göteborg, där två personer dessutom är delägare i det lilla hotellet mitt ute i havet bortom Marstrand.

För litet är det, bara nio rum, en matsal och ett vardagsrum

– Det är en väldigt lite verksamhet, men det ser säkert mycket exotiskt ut för resten av världen, säger Erik Nissen Johansen.

Det var så sent som i somras som de nya ägarna aviserade att de tänkte öppna upp för övernattning i den gamla fyrmästarbostaden. Den hade stått övergiven sedan fyrmästarfamiljen lämnande ön 1977, när fyren automatiserades.

– Det är nästan häpnadsväckande att vi vinner det här priset. Det är ett tecken i tiden att en plats som är så pass otillgänglig, väderutsatt och karg slår högre än traditionell lyx, säger han.

Priset delades ut på Gold Key Awards gala sent på måndagskvällen.

En underdog ute i horisonten

– Jag tror att ordet lyx har förändrats. Jag tror att det är tidsandan som säkert förstärks av pandemin. Det är lättare att gilla underdogs och den lilla fyrmästarbostaden mitt ute i horisonten. Det var därför vi blev kära i Pater Noster som projekt att ta tag i, rusta upp och berätta historien, säger Erik Nissen Johansen.

De har inrett Pater Noster som om familjen bodde kvar, och har specialdesignat tapeter och köpt begagnade möbler i Bohuslän för att få den äkta känslan, och blandat upp det med modern konst och gamla kartor. Hela tidslinjen från 1800-talet fram till i dag.

– Vi ville återupprätta fyrmästarens bostad, så att man kan känna hur det är att leva på den lilla öns villkor. Och äta fisken som fisken som fångas i havet. Och hummer, tång och krabba. Gästerna får dra upp sin egen mat och sedan laga den, säger Erik Nissen Johansen.

Inbjudna att sponsra Oscarsvinnare

Hotellet på Pater Noster har fått mycket internationell press det senaste halvåret.

– Det medförde att vi blev uppringda av Oscarsgalan som frågade om vi ville vara med som ett presentkort till de nominerade skådespelarkategorierna. Den listan offentliggörs i mitten av januari, och då kommer de att få en personlig inbjudan. Det är väldigt roligt att de frågade oss, för det finns många hotell i världen, säger Erik Nissen Johansen.

Och han är också extra glad över att de vann första pris i Gold Key Awards i kategorin Judges so cool.

– Domarna har blivit överraskade på riktigt. Och det är jätteroligt att de förstod storheten som vi kände när vi tog över det, säger han.