Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkemedelsbolaget Pfizer väntas lämna in en ansökan till läkemedelsmyndigheten FDA ”inom några dagar”. Bild: Virginia Mayo
Läkemedelsbolaget Pfizer väntas lämna in en ansökan till läkemedelsmyndigheten FDA ”inom några dagar”. Bild: Virginia Mayo

Pfizers coronavaccin har 95 procents effektivitet

Pfizers och Biontechs coronavaccin har en effektivitet på 95 procent, enligt en slutlig analys av deras fas tre-studie, skriver Pfizer i ett pressmeddelande.
Läkemedelsbolaget väntas lämna in en ansökan till läkemedelsmyndigheten FDA ”inom några dagar”.

Vid en slutanalys av fas-3-testerna står det nu klart att vaccinkandidaten är mer effektiv än vad de preliminära resultaten visade förra veckan. Då angavs en effektivitet på över 90 procent.

– Det är en stor dag för vetenskapen och mänskligheten, sa Pfizers vd Albert Bourla till CNBC då.

LÄS MER: Ännu ett vaccin visar positiva resultat mot corona

Resultaten baseras på data från den kliniska fas 3-studien där vissa försökspersoner fick vaccinet, andra placebo. Det är 43 000 personer som ingått i försöken.

Skydd hos patienter utvecklades 28 dagar efter den första dosen, men bara sju dagar efter en andra dos, enligt det preliminära resultatet.

Biverkningarna beskrivs som ”milda”

Av de testade har tio personer hittills blivit svårt sjuka i covid-19. Av dessa tillhörde nio placebogruppen och bara en av dessa hade fått vaccinet.

Totalt har 170 personer i testgruppen fått viruset. 162 i placebogruppen, åtta i den grupp som fått vaccinet.

LÄS MER: Pfizer uppvisar positiva resultat för coronavaccin

Biverkningar av vaccinet beskrivs som ”milda” och kan delvis ha att göra med de relativt små vaccindoserna, enligt CNBC.

För personer över 65 år har vaccinet en effektivitet på 94 procent.

Flera bolag är har nu kommit långt i sin utveckling av ett coronavaccin. Läkemedelsbolaget Moderna gick på måndagen ut och meddelade att resultaten i den så kallade fas tre-studien visade en effektivitet på på 94,5 procent.

Ökad smittspridning har snabbat på processen

Både Pfizer och Moderna säger att den accelererande pandemin har snabbat på vaccinprocessen, då frivilliga i studien då smittats av viruset snabbare, skriver The New York Times.

Svenskbrittiska Astrazeneca är just nu inne i sina fas tre-studier.

De positiva resultaten till trots är det inte säkert att Pfizer och Biontechs vaccinkandidat får grönt ljust. Pfizer har tidigare uppgett att man kommer lämna in en slutlig ansökan till europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, under november månad.

EU och Pfizer tecknade i september ett avtal där läkemedelsbolaget ska tillhandahålla 200 miljoner doser, med option för EU att köpa ytterligare 100 miljoner doser från slutet av 2020. Förutsatt att vaccinkandidaten godkänns.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.