Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Champagneflaskorna som hittats 118 år efter raset är väl tillslutna.

Pol Roger hittade champagne från 1800-talet

Champagnehuset Pol Roger har hittat flaskor med champagne som försvann i ett jordskred år 1900. Upptäckten gjordes bara månader innan källarchefen sedan 20 år tillbaka skulle gå i pension.

I början av 1900 var det kallt och blött i Épernay i Frankrike. Natten till den 23 februari rasade en av Pol Rogers vinkällare in efter ett jordskred och företaget förlorade uppemot 500 fat vin och 1,5 miljoner flaskor.

Maurice och George Roger, barn till grundaren Pol Roger, hoppades ett tag att kunna gräva fram flaskorna för att se om några hade klarat sig. Men ytterligare en vinkällare rasade in i närheten strax därefter och bröderna bestämde att det var för riskabelt.

Företaget ägs fortfarande av ättlingar till grundaren och är en välkänd producent på marknaden.

Hel flaska hittades

I mitten av januari i år gjorde man så ett uppseendeväckande fynd på platsen vid det historiska raset. Först hittades glasskärvor, sedan en intakt flaska.

- Vi är väldigt uppspelta. Vår källarchef har jobbat för oss i nästan 20 år och har alltid pratat om det här och drömt att hitta de här flaskorna, säger Laurent d’Harcourt, vd för Pol Roger, till TT.

- Han går i pension om en månad. Det här är en fantastisk avskedspresent för honom.

Hittills har man hittat 26 hela och omärkta flaskor men letandet har fått ta en paus i väntan på bättre väder och säkrare förhållanden.

- Men har vi möjligheterna att utforska lite mer så kommer vi nog hitta fler, säger Laurent d’Harcourt.

Måste byta kork

Flaskorna är handblåsta och förseglingen i gott skick. Etiketter eller annan märkning saknas, men drycken är troligtvis från någon gång mellan 1887 och 1898. Johan Blanche, värderingsman på Systembolaget, tycker att upptäckten är en fantastisk historia.

- I normalt fall överlever inte champagne så här länge.

TT: Vad kan man vänta sig för smak?

- Förmodligen har de en stil utav karamelliserad frukt, karaktär med en viss sötma i eftersmaken. Så brukar andra champagner från den tidsepoken smaka, säger Johan Blanche.

Men det kan dröja innan någon får smaka på den anrika drycken. Först behöver man byta kork och få bort den döda jästen som finns i flaskorna, en process som kommer att ta flera år.

- Men de här flaskorna har väntat i 120 år, så de kan vänta lite till, säger Laurent d’Harcourt.

Vrakfynd i Östersjön

Att hitta gamla vinflaskor som legat orörda länge är ovanligt, däremot har man hört talas om fynd från vrak. 1997 hittade exempelvis svenska dykare vraket av fraktskeppet Jönköping som sjönk 1916. I skeppet fann man ungefär 2 000 flaskor av champagnen Heidsieck & Co Monopole.

- De ser vi på auktioner då och då, och slutpriset ligger då på mellan 15 000 och 20 000 kronor, säger Johan Blanche.

Skulle flaskor från fyndet i Épernay säljas tror Johan Blanche att priset skulle bli betydligt högre, med tanke på bakgrundshistorien och att de är så få. På Systembolagets dryckesauktion i december såldes en Pol Roger från 1921 för 25 000 kronor, och den var alltså 20 år yngre än fyndet efter jordskredet.

Inte till salu

Vd:n för Pol Roger säger att de inte tänker sälja champagnen, om de inte skulle hitta betydligt fler flaskor. Ambitionen är i stället att spara dem och så klart smaka på dem. Hittar man tillräckligt mycket kommer man även att bjuda in medier och experter att delta.

- Vi kommer nog kunna räkna bubblorna om vi ser några, säger Laurent d’Harcourt och skrattar.

- Men vi kommer definitivt ha en fantastisk upplevelse när vi testar de här.