Bluff-mejl och bluff-sms har skickats de senaste dagarna.
Bluff-mejl och bluff-sms har skickats de senaste dagarna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Postnord varnar kunderna – för bluffmakare

Flertalet personer i Sverige har under de senaste dagarna fått sms från någon som utger sig från att vara Postnord. Nu går företaget ut och varnar sina kunder.
– Det kommer i vågor, och nu har vi sett att de försöker med nya sms som tyvärr ser ganska välgjorda ut, säger Henrik Ishihara på Postnords pressavdelning.

ANNONS
|

Postnord har gått ut på sin hemsida och varnat alla kunder för olika former av bluffmeddelanden, där avsändaren låtsas vara Postnord.

Bland annat finns ett sms där mottagaren uppmanas ”kontrollera” ett paket genom att klicka på en länk.

”Tyvärr cirkulerar det bluff-mejl och bluff-sms, där avsändaren utger sig för att vara Postnord. Det förekommer även bluffannonser på Facebook. Klicka inte på länkar om du är osäker på var de leder”, skriver företaget på hemsidan.

”Ingen koppling till det”

Postnord kan inte säga exakt hur många bluffmeddelanden det rör sig om – men säger att mönstret är återkommande.

– Vi har svårt att se om det ökar eller inte, eftersom vi inte vet vem som står bakom den här. Vi har ju egentligen ingen koppling till det över huvud taget, men vi försöker göra vad vi kan för att hjälpa folk att inte bli lurade, säger Henrik Ishihara på Postnords presstjänst.

ANNONS

Polisanmäler ni de här händelserna?

– Nej, vi är ju inte brottsoffren här, det är inte i första hand vi som utsätts. Vi gör vad vi kan genom att informera och försöka att få bluffsidorna som meddelandena länkar till nedstängda. Men om man drabbas av detta och vill polisanmäla så kan man naturligtvis göra det.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS