Finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till att medverka i en styrgrupp för inkluderande tillväxt i Världsekonomiskt forum. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till att medverka i en styrgrupp för inkluderande tillväxt i Världsekonomiskt forum. Arkivbild.

Prestigeuppdrag till Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till ett prestigeuppdrag för Världsekonomiskt forum (WEF). Hon har valts in i en styrgrupp, som ska diskutera strategier för inkluderande tillväxt.

ANNONS
|

- Det kommer naturligtvis bli ett jättespännande arbete, säger Magdalena Andersson till TT.

- Sverige har säkert en del erfarenheter att bidra med just när det gäller inkluderande tillväxt, tillägger hon.

"De rikare drar ifrån"

I styrgruppen, på drygt tjugo personer, sitter även bland annat höjdare som OECD-chefen Angel Gurría och Columbiaprofessorn Joseph E Stiglitz, som tilldelats Ekonomipriset till Nobels minne.

ANNONS

Grundproblemet styrgruppen ska diskutera är hur det allt högre välståndet i världen, skapad av en alltmer globaliserad och digitaliserad ekonomi, ska komma fler människor till del.

- Vanliga löntagare får inte se någon standardförbättring samtidigt som de rikare drar ifrån. Det är bakgrunden till att man pratar om en inkluderande tillväxt.

Enligt Magdalena Andersson skiljer sig utvecklingen i Sverige åt från andra länder när det gäller fördelningen av välståndet. Det hänger enligt finansministern ihop med landets starka fackföreningar och omfördelningen av välståndet som sker via Sveriges generella välfärdssystem.

- Det handlar ju också om att i en sådan här grupp vara med och påverka den dagordning som är i det internationella samtalet, säger hon.

Två år utan arvode

Styrelseuppdraget är på två år och det utgår inget arvode, enligt Magdalena Andersson, som räknar med att kunna utföra merparten av uppdraget med telefonkonferenser.

ANNONS

- Det blir en plattform för mig att kunna föra samtal med olika globala ledare, säger hon.

Den starka internationella konjunkturen, med global tillväxt på väg uppåt, är en bra drivkraft för att få i gång diskussionerna om en bättre välståndsfördelning, enligt Magdalena Andersson. Men hon tror inte det räcker för att vända vågen av populism i stora delar av västvärlden.

- Ska man vända den utveckling vi har haft med ökade klyftor krävs ett strukturerat och genomtänkt arbete från regeringar och företagsledare runt om i världen.

TT
Fakta: Med uppdrag att skapa inkluderande tillväxt

Världsekonomiskt forum (WEF) är mest känt för sitt årliga möte i Davos, Schweiz, där politiker, akademiker och företagsledare från hela världen samlas.

WEF driver samtidigt en rad olika kommittéer och styrgrupper, kopplade till forumet, där olika aktuella frågor behandlas. Den styrelse finansminister Magdalena Andersson (S) har tackat ja till att delta leder arbetet i vad som har rubriken "System Initiative on Shaping the Future of Economic Growth and Social Inclusion".

Med i styrgruppen sitter bland annat ledare från internationella organisationer som Afrikanska utvecklingsbanken, Oxfam och OECD samt från företag som kreditkortsjätten Mastercard, storbanken Barclays, konsultbyrån EY, logistikjätten DHL och telekomtillverkaren Qualcomm. Ministrar från Argentina, Kanada och Ryssland är också med.

Källa: Världsekonomiskt forum

ANNONS