Rekrytering via skärm gynnar snygga.
Rekrytering via skärm gynnar snygga, enligt en rapport från rekryteringsbolaget TNG. Bild: Andrey Popov

Rapport: För ful för jobbet – fler väljs bort på grund av utseende

Fler jobbkandidater väljs bort på grund av sitt utseende rapporterar rekryteringsföretaget TNG. Och det beror, enligt en ny analys, på lookism och den digitala rekryteringen under pandemin.

ANNONS
|

Att snygga och attraktiva människor har lättare att få jobb, får större förmåner och högre lön, har flera undersökningar visat sedan lång tid tillbaka.

Ett snyggt utseende verkar ge ett bättre självförtroende och en skjuts i karriären.

Men nu visar det sig att allt fler jobbkandidater väljs bort tidigt i processen på grund av sitt utseende, enligt rekryteringsföretaget TNG årliga trendspaning, vilket tidningen Chef var först att skriva om.

Uppsving för de snygga under pandemin

Det som driver på den här utvecklingen är kopplat till hemarbete och att rekryteringsmöten sköts digitalt, via Zoom och Teams, menar bemannings- och rekryteringsbolaget.

”Rekryteringstrenden lookism, eller beauty bias som den också kallas, är en nygammal trend som dessvärre fått ett uppsving under coronapandemin”, rapporterar TNG.

ANNONS

Enligt en tidigare undersökning TNG gjort 2019, misstänker 14 procent av 1 000 svarande jobbsökarkandidater att de valts bort på grund av sitt utseende.

Det kanske inte är en så dum misstanke eftersom 46 procent av HR-specialisterna och 34 procent av cheferna svarar att de påverkas av kandidatens utseende under anställningsintervjun.

Fenomenet kallas för lookism, och beskriver hur fysiskt mindre attraktiva människor diskrimineras och väljs bort, eftersom det finns en allmän stereotyp om att ”det som är vackert är bra”.

LÄS MER:Här är utbildningarna som lönar sig bäst

Värst inom finans och marknadsföring

Här utmärker sig finans- och marknadsföringsbranschen. I experiment utförda vid London Business School uppgav hela 75 procent av deltagarna att de skulle anställa den ”snyggaste” kandidaten till ett fingerat specialistjobb, då de uppfattade den personen som mest kompetent.

”Detta kallas även ‘halo-effekten’, att omedvetet lyfta upp egenskaper som talang, ärlighet och intelligens hos snyggare människor”, skriver TNG.

Men samtidigt får man inte heller vara för snygg. En studie i Journal of Personality and Social Psychology visar att rekryterare väljer bort kandidater de anser vara särskilt vackra. Skälet är att de, medvetet eller omedvetet, inte kan föreställa sig att någon som är så attraktiv ska kunna trivas med ett helt vanligt, småtrist jobb.

Ingen upprättelse för de ”fula”

Om man som arbetssökande i Sverige uppfattar att man blivit utsatt för lookism är det ingen idé att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen för att söka upprättelse, eftersom lookism inte ingår i de lagstadgade diskrimineringsgrunderna som kön, etnisk tillhörighet eller ålder.

ANNONS
ANNONS