Notar var ett av mäklarföretagen som plockade hem storkovan från försäljningen av Hemnet. Arkivbild.
Notar var ett av mäklarföretagen som plockade hem storkovan från försäljningen av Hemnet. Arkivbild.

Rapport: Mäklarjättar blåste anställda

Styrelsen i Fastighetsmäklarförbundet bröt mot lagen, förde medlemmarna bakom ljuset och plockade ut tiotals vinstmiljoner från försäljningen av bostadssajten Hemnet, enligt den oberoende granskningsrapport som nu är klar. Nu kommer de vilseledda medlemmarna att kräva tillbaka pengar av styrelsen.

ANNONS
|

För ett par år sedan såldes Hemnet för runt två miljarder kronor, varav omkring en halv miljard tillföll delägaren Fastighetsmäklarförbundet, FMF. Så långt en toppenaffär. Men ganska snart förstod de mindre medlemmarna, enskilda mäklare i den tidigare ideella föreningen, att de blivit förda bakom ljuset av styrelsen.

I styrelsen satt, och sitter i vissa fall fortfarande, representanter för flera mäklarbjässar som Notar och Erik Olsson, som är ordförande. De kunde enligt uppgift plocka ut tiotals miljoner till sina företag, i Erik Olssons fall indirekt till honom själv eftersom han äger mäklarfirman med samma namn, medan de små enskilda mäklarna, ofta anställda i de stora mäklarföretagen, just inte fick någonting.

ANNONS

Missade halv miljon

Mäklaren Jan Hägglund var en sådan enskild medlem (han är det inte längre) som blev vilseledd av styrelsen. Han är upprörd över hur styrelsen blåst medlemmarna och själva samtidigt blivit stenrika. Han tyckte visserligen att vinstpengarna borde ha stannat i FMF, men när så inte skedde borde pengarna ha delats ut rättvist till medlemmarna.

- Runt en halv miljon skulle jag ha fått, säger Jan Hägglund.

En grupp mindre medlemmar lyckades så småningom få igenom tillsättandet av en oberoende granskningsrapport via Bolagsverket – något som lagen ger rätt till. Nu är rapporten klar. TT har läst den och den riktar kraftig kritik mot styrelsens agerande: Brott mot lag och stadgar och en styrelse som vilseledde sina medlemmar, är slutsatsen.

Informerade inte

Genom att i en hög fart ändra stadgarna vid ett flertal tillfällen – i flera fall genom att bryta mot både stadgar och lag – och utan att informera medlemmarna om dess syfte, kom de stora mäklarföretagen över rätten till kommande vinster på de mindre medlemmarnas bekostnad. Styrelseprotokoll visar att styrelsen redan 2013 hade förstått att Hemnet skulle komma att bli värt stora summor, information som aldrig kom medlemmarna till del. Tvärtom varnade styrelsen medlemmarna för troliga kommande utgifter för Hemnet, varvid många medlemmar i praktiken hoppade av och överlät sina vinstanspråk på sina arbetsgivare, de stora mäklarföretagen.

ANNONS

"Mot denna bakgrund framstår det därför för den särskilda granskaren som uppenbart oförsvarligt att genomföra så omfattande reformer som i praktiken ledde till att ett fåtal stora mäklarföretag erhöll cirka 42 procent av de totala rösterna och insatserna (det vill säga rätt till cirka 42 procent av en eventuell vinstutdelning), på sina anställdas bekostnad", skriver granskningsmannen.

Erik Olsson slår tillbaka. Han kan förstå att vissa är sura i efterhand, men:

- Vi har inte vilselett någon, vi har varit väldigt tydliga under hela resan, säger Olsson som inte ger mycket för rapporten.

- Den är av väldigt låg kvalitet, grovt oskicklig i sitt utförande.

Öppnar för stämning

Rapporten ska läggas fram på FMF:s stämma senare i april.

Nu förbereder de små medlemmarna enligt uppgift till TT någon slags ekonomisk process mot styrelsen, ytterst en stämning, något som granskningsrapporten tydligt öppnar för.

ANNONS

"Enligt den särskilda granskarens mening skulle detta kunna föranleda att skadeståndsskyldighet föreligger eller har förelegat för FMF:s styrelse och även för FMF:s vd i den mån vd:n medverkat till dessa överträdelser", skriver Bolagsverkets särskilde granskare i rapporten.

- Jag vill verkligen att det här prövas, säger mäklaren Jan Hägglund.

Styrelsen kommer inte frivilligt att gå de klagande till mötes, gör Erik Olsson klart:

- Det vore direkt fel av oss, säger han.

TT
Fakta: Hemnetaffären

I december 2016 säljs Hemnet till det amerikanska investmentbolaget General Atlantic.

Ägarna till Hemnet var då Swedbanks Fastighetsbyrån, Mäklarsamfundet, Svensk Fastighetsförmedling och Fastighetsmäklarförbundet.

Hemnet var och är en framgångssaga. Intäkter och vinst växte lavinartat. Bara mellan åren 2013, då FMF:s styrelse började föreslå stadgeändringarna för att enligt granskningsmannen underlätta en framtida vinstutdelning, och 2017 växte intäkterna från 119 miljoner till 323 miljoner kronor. Vinsten steg samtidigt från 21 miljoner till 107 miljoner kronor.

I informationsmaterialet till medlemmarna inför stadgeändringen 2013 skrev styrelsen enligt granskningsrapporten:

"Styrelsen ser att ägande i Hemnet inom en 5 års period troligen kommer att innebära fler förpliktelser för förbundet än förmåner och därför skapas bland annat möjligheten för företag att bli juridiska medlemmar och därmed överta sina mäklares ekonomiska åtaganden mot förbundet".

Tre år senare säljs Hemnet för två miljarder kronor.

ANNONS