Regeringen och samarbetspartierna C och L ska utreda ett utökat rutavdrag med fler tjänster än hittills och höja avdragstaket Arkivbild.
Regeringen och samarbetspartierna C och L ska utreda ett utökat rutavdrag med fler tjänster än hittills och höja avdragstaket Arkivbild.

Regeringen vill se fler lämna bort tvätt

I sommar ökar möjligheten till rutavdrag för den som köper till exempel städning hemma. Regeringen vill höja taket ytterligare för avdraget och ska utreda om sådant som övervakning av hemmet och att lämna bort smutstvätten ska ingå. Syftet: att fler ska jobba mer, både de som beställer och de som utför.

ANNONS
|

Regeringen sätter nu i gång utredningen, efter den så kallade januariöverenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna. Utredaren ska även syna om rutavdraget för personer över 65 år ska gälla fler tjänster än vad det gör nu i hemmet.

Centerledaren Annie Lööf beskriver utredningsuppdraget som en stor C-framgång som kan bidra till fler jobb i rutbranschen.

"Bra för Sverige"

"Breddandet av RUT-avdraget är bra för Sverige. Det kommer att leda till att människor får tillgång till fler tjänster som underlättar deras vardag, sade Lööf häromdagen i ett uttalande, angående utredningen.

Finansminister Magdalena, Andersson (S) har nöjt sig med att presentera direktiven för utredningen, som ska vara klar den 15 januari nästa år.

ANNONS

För bara tre år sedan sänkte Andersson taket för rutavdraget och minskade avdragsmöjligheterna för det mer omfattande rotavdraget, det som gäller reparation, ombyggnad och renovering av bostadsrätter, småhus eller fritidshus.

Rut står för rengöring, underhåll och tvätt. Möjligheten för hushåll att göra skatteavdrag för köp av sådana tjänster infördes 2007. Sedan dess har avdraget ändrats flera gånger. Förutom städning, gräsklippning och barnpassning ingår nu också flyttjänster, installation av datorer samt reparation av till exempel kylar och tvättmaskiner i bostaden.

Höjts och sänkts

Också taket för hur stora avdrag som får göras har ändrats. 2016 sänkte den rödgröna regeringen taket till 25000 kronor, men den 1 juli i år höjs det till 50000 kronor igen eftersom det ingick i den budget från Moderaterna och Kristdemokraterna som röstades igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna.

Regeringens utredare ska se över om taket kan höjas ännu mer, till 75000 kronor per person och år. För att kunna utnyttja det fullt måste en person köpa rutarbete för 150000 kronor, eftersom avdraget täcker halva arbetskostnaden. Ett hushåll med två personer måste köpa för 300000 kronor för att slå i taket.

Ett problem i dag, något som kan hindra människor att köpa mer ruttjänster, är enligt regeringen att rut- och rotavdragen räknas ihop. Den som beställer större byggjobb kan till exempel utnyttja hela avdragsrätten med resultat att inget blir kvar till ruttjänster.

ANNONS

Kolla bostaden

Utredaren ska överväga om fler tjänster än hittills ska ge rätt till avdrag på arbetskostnaden. Det handlar om avdrag för den som lämnar ifrån sig tvätt, om bortforsling av trädgårdsavfall och saker som ska återvinnas, men även trygghetstjänster. Det kan vara tillsyn av huset, att ta hand om post eller sköta växter.

TT

Fakta: Rutavdragen

Omfattning av rutavdragen, och kostnaderna för dem, har ökat stadigt. Förra året var omsättningen över tio miljarder, vilket innebar en skattereduktion på fem miljarder kronor. Mer än en tredjedel, nästan två miljarder kronor, dras av i hushåll i Stockholms län.

Hushållen får avdrag motsvarande halva arbetskostnaden.

Rotavdragen omfattar mer pengar, men för rot får en person bara avdrag för 30 procent av arbetskostnaden och högst med 50000 kronor.

Rotavdragen omfattade 2018 9,4 miljarder kronor, vilket motsvarar arbeten på över 30 miljarder kronor.

ANNONS