Ett litet hus och en stapel av mynt som illustrerar kostnad för boende samt uppvärmningskostnad.
Elpriserna i Sverige är rekordhöga, men med medvetna handlingar kan man minska sin elförbrukning och därmed spara pengar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Rekordhöga elpriser i Sverige – så kan du spara pengar

Låg nederbörd, höga temperaturer och mindre blåst har lett till rekordhöga elpriser i Sverige, en utveckling som ser ut att kunna fortsätta framöver, rapporterar Svenska Dagbladet. Men genom medvetna val kan du minska din energianvändning – och därmed spara pengar.

ANNONS
|

Elpriserna har stegrat under sommaren, och under den senaste perioden har boende i Göteborgsområdet betalat mer än någonsin för sin el. I elområde 3, där Göteborg ligger, ligger priset för närvarande på 92 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 56 öre i det nordligaste elområdet.

Anledningen till prisskillnaden mellan områdena är att överföringen av elkraft från norra till södra Sverige är begränsad, och orsaken till prisökningen är ett underskott av regn, vind och vatten. Om priset ska stabiliseras i höst behövs alltså ett väderskifte, enligt Björn Björnson, analytiker på elhandelsbolaget GodEl.

– I dagsläget står hoppet till en rejäl höstflod och att det börjar blåsa mer. Men som det ser ut nu verkar elpriset fortsätta ligga högt under hela vintern, säger han till SvD.

ANNONS

Flera faktorer påverkar elpriset

Men även om så skulle bli fallet lär även det faktum att Norge ska öppna en undervattenskabel till Storbritannien påverka prisbilden i Sverige, som därmed kan komma att få mer kontinentala elpriser såsom det i Tyskland på 128 öre per kilowattimme.

– Sverige importerar en del från Norge. Nu blir konkurrensen större. Elkraften tenderar att flöda till de som bäst behöver den, säger Björn Björnsson till SvD.

Dessutom inverkar flera andra faktorer på elpriset, som tillgång och efterfrågan på el i Europa, tryck från industrin och gasexport från Ryssland och USA.

Hemarbete har ökat elförbrukningen

Men även om elpriset är ovanligt högt just nu påverkas även elräkningen av den egna energianvändningen i hemmet, en plats där man har kommit att spendera allt mer tid under coronapandemin.

För många har köksbordets förvandling till kontor strax efter att frukosten dukats undan lett till att elanvändningen i hemmet gått upp. Att rekommendationen om hemarbete nu lyfts på onsdag kan därmed innebära att elkostnaderna minskar, men för den som vill spara ännu mer pengar finns ytterligare saker som man kan göra.

Enligt Energimyndigheten kan man genom att bland annat sänka temperaturen inomhus och byta ut belysningen till LED-lampor såväl som att dra ut oanvända mobilladdare och stänga av TV:n helt minska sin energiförbrukning med flera procent.

ANNONS

Värt att nämna i sammanhanget är även att tid på dygnet och del av året spelar in på elanvändningen.

– Förbrukningskurvan ökar vissa timmar på morgonen då man slår på ljuset, sätter på kaffe och duschar. Då blir elen dyrare. En kall vinter gör också att det elen kostar mer än under varma sommarmånader, säger Björn Björnsson till SvD.

Det kan du göra för att spara pengar på energi

  • Sänk inomhustemperaturen. För varje grad minskar elförbrukningen med fem procent.
  • Släck lampan när du inte behöver den och byt till effektiv belysning som LED-lampor.
  • Dra ur alla laddare när de inte används och undvik att ha apparater i stand by-läge.
  • Välj rätt temperatur i kyl och frys, +5 grader i kylen och -18 grader i frysen rekommenderas.
  • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten och värm mat i mikron för en till tre portioner.
  • Tvätta i 40 grader istället för 60 grader om möjligt.
  • Diska i diskmaskin om du har möjlighet och skölj inte disken i varmt vatten innan du sätter in den i maskinen.
  • Byt till snålspolande duschmunstycke.

Källa: Hallå konsument

ANNONS