Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under 2017 polisanmäldes 83 fall av förfalskade utbildningsdokument. Statistiken för 2018 väntas vara färdigställd i sommar.

Rekordmånga fejkutbildningar anmäls

Antalet polisanmälningar mot personer med förfalskade utbildningsdokument fortsätter att öka. Under 2017 anmälde Universitets-och högskolerådet (UHR) 83 förfalskningar – en ökning från 46 stycken året dessförinnan, rapporterar Ekot , Sveriges Radio.

- Vi har sett en stadig ökning. Dels hänger det ihop med att aktörerna som säljer falska handlingar har en bra plattform att marknadsföra sig på genom internet och i sociala medier. På så sätt når de väldigt många. Sedan tror vi också att ökningen beror på att vi allt eftersom blivit bättre på att upptäcka förfalskningarna, säger Cecilia Ulfsdotter, enhetschef på UHR, till Ekot.

Bland förfalskningarna finns såväl falska kopior av riktiga dokument som examensbevis från påhittade universitet. Dokumenten marknadsförs på det så kallade Dark web där somliga sajter påstår sig kunna utfärda examensbevis från vilket universitet som helst.