Riksbankschef Erik Thedéen säger att det inte finns någon risk för den finansiella stabiliteten i Sverige, med anledning av problemen för några banker i USA.
Riksbankschef Erik Thedéen säger att det inte finns någon risk för den finansiella stabiliteten i Sverige, med anledning av problemen för några banker i USA. Bild: Jessica Gow/TT

Riksbanken tänker höja räntan i april

Riksbanken siktar fortfarande på att höja styrräntan med 25–50 punkter i april som planerat, enligt riksbankschefen Erik Thedéen.
Men utvecklingen efter bankoron i USA kan spela in.

ANNONS
|

TT: Vad finns det som talar emot att ni höjer räntan med 25–50 punkter i april?

– Det blir ett sätt att få mig att svara på en fråga jag inte vill svara på, det finns en massa argument för och emot, men jag väljer att stanna där, säger Thedéen till journalister efter en utfrågning i riksdagens finansutskott om penningpolitik och, efter bankoron, Riksbankens syn på läget.

Ändras snabbt

För någon vecka sedan trodde många bedömare kanske på en större höjning i april men efter de senaste dagarnas händelser tror fler på en lägre höjning, tolkar Thedéen. Men det visar på vikten av att följa utvecklingen inför räntebeslutet och inkommande data över sådant som inflation och ekonomi.

ANNONS

– Det är helt uppenbart att det som sker på finansmarknaden nu kommer att ha betydelse för datan, det blir till exempel väsentligt dyrare för företag att finansiera sig och det kan vara så att det påverkar benägenheten att konsumera och investera, säger Thedéen men tillägger att det är för tidigt att veta om de amerikanska nischbanksproblemen får en bestående effekt.

Riksbankschefen understryker att de svenska bankerna, här och nu, är stabila och att han inte ser att den finansiella stabiliteten i Sverige skulle vara hotad.

– De stora spridningsriskerna för svensk ekonomi är via upplåningskostnader, aktieprisutveckling och efterfrågeläge. Det är det som är mer centralt för den svenska ekonomin, säger han.

Riksbankens bedömning att det inte finns någon risk nu för den finansiella stabiliteten i Sverige bygger bland annat på att de svenska bankerna har hårdare regelkrav än de aktörer i USA som fått problem. Och svenska bankers "exponering" mot de aktörer som fått problem är begränsade.

Riksbanken anser fortsatt att inflationen är alltför hög.

– Vi vill signalera att vi gör det som krävs för att få ner inflationen, säger vice riksbankschef Aino Bunge.

Inflationen värst

Erik Thedéen återkommer under utfrågningen till diagram över vad som enligt Riksbanken svider mest för ett hushåll. Det är inte att Riksbanken pressar upp räntorna.

ANNONS

– Inflationen är värre än räntehöjningar, säger Thedéen.

Han betonar att banken inte ännu har sett några tydliga tecken på att inflationen går ned, även om banken räknar med att det kommer att ske på sikt.

– Vi har en bred inflationsuppgång som ännu inte på ett tydligt sätt har vänt neråt.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig sifferuppgift i ingressen och inledningen av brödtexten.

ANNONS