Roger Akelius: Därför vågar jag inte bo i Sverige

Han säger sig vara Sveriges främsta expert på första Moseboken. Han har gjort skatteplanering till en folksport och legat på Norsktoppen i veckor med en marknadsföringsskiva. Stora delar av sitt fastighetsimperium såldes på toppen för historiska 92 miljarder och sedan ett par veckor är fastighetsbolaget med hans namn största ägaren i göteborgska Castellum. GP hängde under en förmiddag med den excentriska entreprenören Roger Akelius.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Anledningen till varför fastighetsmagnaten och landsflyktingen Roger Akelius befinner sig i Göteborg står på uppfarten till den lågmälda arkitektvillan på Hönö.

En sprillans ny Volvo, precis utrullad från fabriken på Hisingen.

Och för att umgås med sin partner, ”min kvinna”, som han själv uttrycker det.

Om ett par dagar bär det av mot Berlin och därefter bostaden på Cypern där han uppehåller sig sedan villan på Bahamas blåst bort i en orkan.

Han vill egentligen flytta hem till Sverige igen. Men vågar inte.

– Det hade varit mer praktiskt. Men vi har en sådan lagstiftning som gör att det står: ”Här bor Roger Akelius, tre trappor upp i lägenheten till vänster, och här är en bild på lägenheten” – så kan inte jag bo, jag vågar inte lämna ut allt det där till kriminella.

ANNONS

Därför lämnade Roger Akelius Sverige

Enligt honom själv är det i dag det enda skälet till varför han förblir utomlands. Till skillnad från förr, när han på 80-talet tog sitt pick och pack (och företaget) och drog – då var skälen vänstervridningen, löntagarfonderna och skattereglerna.

– Vi hade på den tiden en marginalskatt på 85 procent och en stark, stark vänstervind, som företagare var man utskämd. Det var en väldigt besk tid i Sverige och jag insåg att det inte gick att bygga en framtid som företagare med sådana förutsättningar.

”Skattesmitare” är ett öknamn som använts flitigt om Roger Akelius, sedan dagarna på 70- och 80-talet när han kom till offentligheten genom böcker och mässandet om skatteplanering och premieobligationsförsäljning.

Skatteplaneringen har han aldrig hymlat om. Han vänder sig dock mot alla beskrivningar av honom som snyltare eller skurkaktig.

– Jag avstår till och med från svensk pension, säger han avfärdande.

Det finns också en folkbildande drivkraft i många av Roger Akelius affärer, säger han. Så länge det går att sälja, vill säga.

– Efter succén med vårt deklarationsprogram och utsålda konferenser i bland annat Rio de Janeiro och i Thailand kunde jag allt om skattesystemet. Så jag bestämde mig för att skriva en 1 100 sidor tjock bok om skatt och placeringar med väldig fast struktur på lättläst svenska. Och den sålde vi 20 ton av varje år flera år i rad.

ANNONS

Låg på Norsktoppen efter hotellköp på Kosteröarna

Och för den som är orädd finns affärsmöjligheterna lite varstans, verkar det som.

I böcker, mjukvara, konferenser och till med i musik. Ibland som själva huvudprodukten, men inte sällan som marknadsföringen för något annat av Roger Akelius projekt.

Som LP-skivan med dansbandsmusik han gav ut för att göra reklam för en av sina första fastighetsaffärer – ett litet hotell på Kosteröarna.

– Jag var 27 eller 28 och hade precis köpt en gammal ombyggd räktrålare. Den fyllde jag med kamrater, dragspel och gitarrer och så kom vi upp till Kosteröarna där vi åt middag på ett pensionat. Rummen hade fortfarande gemensamma toaletter och serveringen var mycket gammaldags. Så jag köpte det och gjorde om det med 30 nya rum och anlade Sveriges längsta minigolfbana. Och som marknadsföring gjorde jag en skiva som alla kunde köpa. Den hamnade på Norsktoppen i två veckor, den gick jättebra.

Detta var tidigt 70-tal och det skulle dröja ytterligare 20 år innan Roger Akelius började lägga grunden till sitt fastighetsimperium.

Så byggde Roger Akelius sitt fastighetsimperium

Allt som behövdes var en djup bankkrasch. Vittringen kom i sviterna av 90-talskrisen och Roger Akelius sålde helt sonika sina deklarations- och skatterådgivningsbolag för att köpa fastigheter för korvören.

ANNONS

– Jag hade läst på en hel del och visste att fastigheter hade som lägst pris i slutet av en finanskris. Så därför sålde jag mina bolag till Liberkoncernen och började med fastigheter och köpte stora partier i slutet av krisen.

Exempelvis kontor i Nordstan.

– Då kostade det 4 000 kronor per kvadratmetern. I dag kostar det över 40 000 kronor. Så jag köpte när priset var som lägst, säger han och vickar på läderfåtöljen samtidigt som han skiner upp.

– Sedan sålde jag här när det var som högst. Nästan exakt på veckan.

Han syftar på den gigantiska affär i september förra året då bostadsjätten Heimstaden förvärvade samtliga av Akelius Residential Propertys 28 700 hyresrätter i Sverige, Danmark och Tyskland. Den nordamerikanska portföljen fick däremot vara kvar.

Med en köpeskilling på 92,5 miljarder kronor var affären en av de allra största i världen 2021.

Riskerade 40 miljarder i valutaspekulation

Inte nog med att det mesta började rasa strax därefter, med vinsterna valde bolaget dessutom sedan att spekulera tiotals miljarder i en av de få tillgångar som gjort motsatt resa, den amerikanska dollarn.

– På ett halvår har dollarn stigit med 25 procent, så på mina omkring 40 miljarder dollar har jag tjänat 10 000 miljoner kronor. På ett halvår.

ANNONS

Att ge sig ut med miljardbelopp på den volatila valutamarknaden bygger på samma resonemang som Akelius har förlitat sig på i mycket av sin brokiga karriär.

Där restriktioner för företagare, i form av skatter eller andra regleringar är lättare, där vill Akelius också vara.

– Det är lättare att bli miljardär i USA än i Europa eftersom att man i USA, och även i Kanada, gjort det lättare för företag och för ägare. I EU har de senaste 20 åren snarare koncentrerat sig på restriktioner och begränsningar lite här och var.

Fastighetsbolaget Akelius Residential Property

Akelius Residential Property AB är ett svenskt holdingbolag vilket äger samtliga bostadsfastigheter i Akeliusgruppen genom dotterbolag, grundat av Roger Akelius på 70-talet.

Bolaget äger 19 000 hyreslägenheter i storstäderna New York, Boston, Washington D.C., Austin, Montreal, Toronto, Ottawa, London och Paris.

Fastighetsbolagets moderbolag är cypriotiska Akelius Apartments men ägs indirekt av stiftelsen Akelius Foundation med 79 procent av aktierna och 84 procent av rösterna.

Bolaget har emitterat två aktietyper,

A-aktier och D-aktier.

D-aktier är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Sverige.

Bolaget har nio tusen D-aktieägare.

Källa: Retriver, Akelius.se

Dammsuger städer på fastigheter och lyxrenoverar

Akelius närvaro har inte alltid varit uppskattad. För inte så länge sedan protesterade berlinarna mot fastighetsbolagets framfart i staden efter att många av bostadshusen kommit att bli för dyra för invånarna själva.

Roger Akelius ser inga problem med att höja hyrorna kraftigt i samband med renoveringar.

– Det är helt rätt, för vissa vill faktiskt bo i bra lägenheter. Jag menar, Volvo bygger nya bilar med nya funktioner och så höjer de priset.

Så länge det finns en kundbas, är det rätt, resonerar han. Resten överlämnar han åt politiken.

Affärsmodellen är densamma i såväl New York som i Toronto. Köpa billigt, renovera och höja hyrorna.

ANNONS

Kanada är en föregångare på flera sätt, anser Akelius. Bland annat i frågan om migration.

– Jag har lärt mig att hålla käft, för jag har blivit så utskälld när jag påtalat att Sverige behöver flyktingarna. Men sanningen är att vi behöver väldigt många fler utlänningar. Väldigt många fler experter och välutbildade som vill komma hit. Men jag har blivit mer politiskt korrekt nu.

Tidöavtalet har han inte mycket till övers för.

– Jag tycker det är hemskt. Vad som är väsentligt för Sverige, för våra barn och för framtiden är att vi får väldigt många fler moderna bolag som ligger på topp i en massa olika områden. Men vad har man gjort för det – ingenting. Man satsar enbart på straff och fångvård.

Han återkommer till att regelverken är för krångliga. Bygglovsreglerna. Strandskyddet. Arbetsrätten.

– Sänk skatten för dem tjänar mindre än säg 15 000 kronor i månaden och gör det lättare att anställa någon på bara fem timmar eller ett år om man så vill.

Efter ett par månader var jag Sverigebäst på Första Moseboken

Roger Akelius brukar säga att han är för barnarbete och hänvisar till sig själv – som 11-åring stod han nämligen och doppade ostar i flytande paraffin på ett mejeri i närheten av Stora Mellby, en mindre ort mellan Trollhättan och Alingsås.

ANNONS

Pengarna han tjänade där köpte han en egen kamera för. Och vips blev han pressfotograf, säger han.

I april fyller han 78.

På frågan vad han gör på fritiden så svarar han ”jobbar”.

Såpass mycket att han blivit sjuk på kuppen.

– Jadå, jag är alltid utarbetad. Jag har ett problem där.

Som när han för omkring 15 år sedan försökte ta en paus från allt. Han ringde till bolagsledningen och meddelade att han inte skulle komma in det närmsta halvåret.

– Jag tänkte koppla av rejält från allt vad som kunde kallas jobb. Så jag började läsa allt jag inte hunnit med förut. Först Nietzsche och Strindberg. Sedan fick jag för mig att läsa bibeln. Jag fastnade vid första Moseboken och blev så fascinerad över vad den egentligen betydde att jag började efterforska. Efter ett tag hade jag femtio forskningsböcker och efter ett par månader var jag Sverigebäst på Första Moseboken, säger Roger Akelius.

– Jag kom senare att skriva en bok på ämnet, den blev väl på 300 sidor, men mina kristna vänner bad mig att inte ge ut den.

Vad hände med den sex månader långa pausen från allt? Han kortade ned den.

ANNONS

– Efter tre månader fick jag abstinens och började jobba igen. Det får inte bli tyst i skallen, det klarar jag inte av.

Filmar egna mattelektioner i villan på Hönö

Utöver de svarta läderfåtöljerna är vardagsrummet med utsikt över Kattegatt belamrat med rätblock, mätstickor och en stor vit plastmatta med enhetscirkeln tryckt ovanpå.

Det här är hans senaste djupdykning. Matematikundervisning för barn på flykt, vilket han håller på att utveckla åt det Unicefprogram som hans välgörenhet redan sysslar med, men som hittills mest handlat om språkutbildning.

Det är en av många välgörenhetsprojekt som Roger Akelius är och har varit inblandad i. Senast i våras skänkte han genom sin välgörenhetsstiftelse Akelius Foundation 1,7 miljarder kronor till dem som drabbats av kriget i Ukraina.

Miljardär eller ej?

Frågar man Roger Akelius själv har han ingen ”egen” stiftelse. Förmögenheten i Akelius Foundation, med säte på Bahamas, har han inte någon kontroll över, enligt honom själv.

– Jag har gett bort 95 procent av min förmögenhet till Akelius Foundation. Och pengarna som är där har inte jag någon som helst chans att få själv. Det är en oberoende stiftelse.

De resterande 5 procenten har han avsatt till sina barn i en annan Bahamas-stiftelse.

I dagsläget är dessa stiftelserna värda omkring 90 miljarder kronor, fortsätter han.

ANNONS

Han har inte heller några officiella band till fastighetsbolaget Akelius. Varken som ledamot i styrelsen eller i ledningsgruppen. Han försäkrar dock om att han står i ständig kontakt med bolagen. Och pratar genomgående om affärerna som sina egna.

Frågan om Roger Akelius förmögenhet och huruvida han är miljardär eller ej, är omdebatterad.

Enligt en uppmärksammad bok av ekonomijournalisten Andreas Cervenka bör Roger Akelius vara god för omkring 85 miljarder kronor och därmed vara Sveriges åttonde rikaste person. Bedömningen är Cervenkas egen och gjord på uttalanden av skatteexperter i bland annat Expressen om att stiftelser på Bahamas ofta används för förmögenhetsplanering.

– Dessa är helt fristående mig. Skulle de köpa mig en oligarkyacht skulle hela styrelsen åka in i fängelse på tio år.

Även på Bahamas?

– Bahamas har ett väldigt oförtjänt dåligt rykte i Sverige. De har väldigt bra jurisdiktion och även om det förr fanns problem med dolda konton så sköts allt numer helt öppet och transparent.

Han svarar därefter på sin egen fråga om varför stiftelserna inte är placerade i Sverige:

– Svenska reglerna fungerar inte. Jag hade en gång 30 miljoner som skulle gå till SOS Barnbyar och dessa var placerade i aktier i Akelius, för det är ett bolag jag känner till. Då skrev dessa unga småglin till civilekonomer i brev till mig och att man endast får ha 5 procent av stiftelsebeloppet i varje enskilt tillgångsslag. De ska väl skita fullständigt i vad stiftelsen placerar sina pengar i.

ANNONS

LÄS MER:Akelius: Castellum har inte en betryggande finansiering

LÄS MER:Säljer 40 miljoner aktier i Castellum

LÄS MER:Roger Akelius: Tror vi kommer skänka 1,5 miljarder till Ukraina

LÄS MER:Petter Stordalen: Jag är aldrig färdig med Göteborg

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS