Arkivfoto av ett Ryanairplan på flygplatsen i tyska Weeze.
Arkivfoto av ett Ryanairplan på flygplatsen i tyska Weeze. Bild: Martin Meissner/AP-TT

Ryanair köper olycksplan för miljarder

ANNONS

Amerikanska Boeing har fått sin första stora beställning av flygplanstypen 737 Max, som belades med flygförbud i nästan två år efter två olyckor där sammanlagt 346 människor omkom.

Det är det irländska lågprisbolaget Ryanair som beställt 75 plan, en order värd 7 miljarder dollar, eller 59 miljarder kronor. Sammantaget har bolaget beställt 210 Boeing-plan för 186 miljarder kronor, plan som ska levereras under perioden 2021–2024.

”Vi är glada och stolta över att gör en förstorad beställning hos Boeing, som framgångsrikt har slutfört återkomsten av Boeing Max-flygplanet. Boeing Max är ett fantastiskt flygplan med fler sittplatser, mer benutrymme, lägre kostnader, lägre bränsleförbrukning och det sätter otroliga miljöstandarder, inklusive 40 procent mindre buller och lägre koldioxidutsläpp", säger Michael O’Leary, vd på Ryanair, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

ANNONS

Flygförbudet för 737 Max hävdes av USA:s luftfartsverk FAA i november i år. Modellen har genomgått en rad uppdateringar och tester sedan flygförbudet trädde i kraft i mars 2019.

ANNONS