Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund vill göra om Arbetsförmedlingen "från grunden". Arkivbild.
Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund vill göra om Arbetsförmedlingen "från grunden". Arkivbild.

Så ska privat jobbförmedling lönas

Fler i jobb, mer betalt. Och extra pengar till privata arbetsförmedlare som tar sig an långtidsarbetslösa. Så ser önskemodellen ut för förespråkarna till en helt privatiserad arbetsförmedling som nu ser ut att bli verklighet.

ANNONS
|

Den svenska arbetsförmedlingskartan håller på att ritas om ordentligt. Statliga Arbetsförmedlingen har varslat en tredjedel av personalstyrkan på drygt 13000 anställda och det privata ska ta över, enligt den politiska överenskommelsen mellan regeringen och Centern och Liberalerna.

Forskare varnar

Men forskarna varnar för att gå för snabbt fram. Det finns ingen entydig forskning som säger att privata jobbförmedlare skulle vara bättre än offentliga, enligt Anders Forslund, forskare och biträdande chef för Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau).

- Den forskning som finns pekar åt alla tänkbara håll, säger han.

ANNONS

Han konstaterar att runt hälften av jobbförmedlingen redan görs av privata aktörer, så det är ingen start från noll. Hans råd är ändå att inte ha för bråttom, att lära av misstagen.

Förmedlarbranschen jublar förstås åt fyrpartiöverenskommelsen om att Arbetsförmedlingens jobbförmedling helt och hållet ska läggas ut på privata företag – ett förslag som ser ut att ha kopierats av branschens önskemål.

- Förslaget ligger helt i linje med det förslag som Almega lagt fram, säger Patrik Eidfelt, tillförordnad förbundsdirektör för branschorganisationen Kompetensföretagen.

Hur mäta?

Tanken är att de privata förmedlarna ska få betalt efter hur de presterar. Och han tror inte att de privata företagen kommer att plocka russinen ur kakan och bara ta sig an de som har lättare att få jobb.

- Ersättningen ska kunna vara högre beroende på svårigheten på uppdraget, säger Patrik Eidfelt.

ANNONS

Jo, så skulle det kunna fungera. Problemet är hur man mäter det. Det blir väldigt avgörande hur man utformar kontrakten. Och det är risker som alltid finns med privata utförare, enligt Anders Forslund.

- Det är svårt att sätta prislappen rätt, och att avgöra i efterhand vem som gjort ett bra jobb. Det är ingen trivial uppgift att utföra, säger Forslund.

Mer ordnat sätt

Han vill inte recensera Arbetsförmedlingens jättevarsel. Men faktum är att det riskerar att bli ett glapp. Neddragningarna hos den statliga förmedlingen sker innan det nya systemet finns på plats, något Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl, en av arkitekterna bakom partiets plan på reformering av Arbetsförmedlingen, håller med om. Han tycker att tajmingen blivit fel.

- Man hade kunnat göra det här på ett mer ordnat sätt, säger Martin Ådahl, som nu vill se att omgörningen genomförs snabbt.

ANNONS

För i grunden är det rätt, Arbetsförmedlingen levererar inte godtagbara resultat, anser han.

- Naturligtvis måste Arbetsförmedlingen effektiviseras, säger Ådahl.

Ådahl ser ingen risk att de som har svårast att få jobb ska bli utan hjälp. Enligt honom har utredningar från andra länder visat att privata förmedlare är bättre än det offentliga på att just ta hand om dem som står längst från arbetsmarknaden, såsom nyanlända.

TT
Fakta: Från offentlig till privat

Några utdrag ur fyrpartiöverenskommelsen kring Arbetsförmedlingens framtid:

"Arbetsförmedlingen reformeras i grunden".

"Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som statlig myndighet, men vara fokuserad på myndighetsansvar i form av kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur och statistik och analys".

"Ersättningen till aktörerna ska i huvudsak utgå från hur väl de lyckas med att få individer i varaktig sysselsättning, givet behoven hos den arbetslöse".

ANNONS