Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Så blir din pension nästa år

De rikaste pensionärerna, det vill säga mest män, får de största höjningarna. Skatteffekten gör att de fattigare pensionärerna, där kvinnorna är i majoritet får lägre höjningar.

Pensionerna höjs med mellan 170 och 740 kronor i månaden nästa år. De med högst pension får störst procentuell höjning. Det är den höjda brytpunkten för statlig inkomstskatt som gör att de med större pensioner får mer.

Den här effekten kommer i år, eftersom brytpunkten nu sänks, men det är inte säkert att den kommer att hålla i sig kommande år, förklarar han.

- Pensionerna speglar livsinkomsten, och män har haft högre inkomster historiskt. Därför får de också högst procentuell höjning, det beror på skatteeffekten, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Men skatten för alla pensionärer som är 66 år eller äldre sänks nu. De som tjänar allra mest på detta är de som har totala pensioner på runt 45 000 kronor i månaden, men även den som har en pension på runt 20 000 kronor per månad får omkring 200 kronor i minskad skatt.

Premiepensionen, som är beroende av börsens utveckling, har dock sänkts eftersom börsen utvecklats sämre. Sänkningen är mellan 3,8 och 5,9 procent, i kronor mellan 20 och 35 kronor per månad för de flesta.

- Historiskt sett har dock premiepensionen utvecklats bra, säger han.

De sämst ställda pensionärerna med bostadstillägg får också en höjning. De flesta ensamboende pensionärer med bostadstillägg får mellan 160 och 290 kronor mer då bostadstillägget höjs.

Garantipensionärer, som har hela eller delar av det grundskydd som garantipensionen innebär, får en höjning eftersom prisbasbeloppet räknas upp med 2,2 procent.