Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Under semestertider rinner pengarna lätt iväg. Med några enkla knep kan du både tillföra pengar i hushållskassan och få ut mer för pengarna på semestern. Bild: Erik Johansen/TT
Under semestertider rinner pengarna lätt iväg. Med några enkla knep kan du både tillföra pengar i hushållskassan och få ut mer för pengarna på semestern. Bild: Erik Johansen/TT

Så klarar du ekonomin under semestertidernas slösardagar

Under semestertider vill man gärna unna sig med både god mat och lyxiga resor. Arturo Arques är privatekonomisk rådgivare på Swedbank och delar med sig av sina bästa tips för en god ekonomi under semestertidernas slösardagar.

Pengar har en tendens att springa iväg under semestertider. I solens strålar hoppar man gärna från uteservering till uteservering eller åker utomlands på semester. Arturo Arques är privatekonomisk rådgivare på Swedbank, han säger att man ska få lov att unna sig på sin semester men säger samtidigt att man ska spendera smart.

– Det är helt okej att vara en slösa under semestern om man har koll på sin ekonomi. Alla kan tänka efter, tricket är att man ska tänka efter före, säger han.

Genom att börja fundera och planera för vad man vill göra på sin semester redan i början på året kan man också lägga undan pengar för att spendera senare.

– Man ska inte förakta de där två eller tre hundra kronorna som man kan lägga undan varje månad till semestern. Ju mindre marginaler du har i hushållsekonomin desto viktigare är det att planera sin ekonomi och börja spara i tid.

Tips inför utlandsresor som kan spara några slantar:

• Om du kan - boka en resa innan eller efter högsäsong då priserna är lägre.

• Åk till mindre exploaterade orter. Det finns mängder med okända pärlor. Hör dig för med släkt och vänner om var de tidigare har varit.

• Tusenlappar kan ibland sparas genom att välja bort direktflyget men var miljömedveten och var klimatsmart.

• Båtturer är både miljövänligt och oftast prisvärda. Kolla även hur kommunikationen ser ut på dit resmål. Finns det tillgång till buss eller kan man cykla/gå istället för att hyra bil eller betala dyra taxiresor.

• Att växla sin valuta i tid kan också spara pengar då kort och bankomater oftast tar ut avgifter varje gång man handlar. Handlar du i butik så välj lokal valuta.

När plånboken börjar tryta

För den som redan känner att plånboken börjat tryta men ändå vill njuta av sin semester finns flera alternativ enligt Arturo Arques.

– Gå upp på vinden eller ner i källaren och kolla vad som finns. Leta också i garderoberna. Oftast ligger det både kläder och prylar som man glömt av att man hade. Sälj det på nätet och dra in lite snabba pengar på det sättet för att finansiera din semester, säger han.

För att dryga ut hushållskassan ytterligare kan man även passa på att hyra ut sin bostad när man är bortrest.

– Du får lova att tjäna upp till 40 000 kronor innan du behöver betala skatt för uthyrning och det är ett enkelt sätt att dra in lite extra pengar, säger han.

Han poängterar även att det finns många sätt att njuta av sin semester utan att spendera så stora summor.

– Många är hemmablinda och glömmer av att njuta och utforska sina egna områden. Bohuslän är fantastisk på sommaren. Gör en picknick och ta familjen med på en cykeltur till havet. Eller ta en weekend någonstans om man bara vill komma bort. Tips är att göra det från en måndag till en torsdag istället för en torsdag till en söndag när fler vill iväg, säger han.

Med skägget i brevlådan

Skulle du efter semestern stå med skägget i brevlådan och inse att du spenderat pengar utöver dina tillgångar finns det bara en sak att göra.

– Inför köpstopp. Du behöver betala din hyra och du behöver mat på bordet. Allt annat som kläder och liknande får vänta. Det klassiska studenttricket med matlåda har räddat många hushåll, säger han.

Som tillägg kan man även ställa bilen hemma och istället åka kommunalt, cykla eller gå. Ta en titt i hushållet om gamla leksaker kan säljas av eller om man tillfälligt kan hyra ut ett rum för att få ner hyreskostnaden.

– Att ta hand om sin ekonomi är viktigt men man får inte glömma bort att också ta hand om sina nära och kära. Pengar är inte oviktigt men viktigast är att vara snäll och en god vän. Att vårda sina relationer är viktigt. Sommaren är ett bra tillfälle att göra det på, inte minst under semestern.

Så drar du in extra pengar innan (och efter) semestern:

• Kolla i garderoben om det finns kläder du inte behöver. Kolla även på vinden och i källaren efter prylar som du inte längre använder och sälj det på nätet eller på loppis.

• Hyr ut bostaden när du är borta.

• Om du kan - ställ bilen hemma och åk kollektivt, cykla eller gå.

• Planera dina matinköp och gör matlådor.