Så påverkas krögarna av höjda livsmedelspriser

Mindre kött på tallriken, sänkt kvalitet eller högre priser på menyn. När råvarupriserna ökar kraftigt tvingas krögarna fatta svåra beslut för att gå runt.
– Ska man vara krass så lutar det ju åt att vi kommer få köpa in billigare råvaror om det fortsätter så här, säger Peter Kloth, krögare på Two old chefs i Uddevalla.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla Lysekil usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det sitter fortfarande två sällskap kvar medan personalen på Two old Chefs på Riverside sopar, torkar och plockar undan. Disken är redan bortplockad och lugnet efter lunchstormen har lagt sig över den stora lokalen. Bakom kulisserna hörs fortfarande stekfräs från spisen där krögaren Anders ”Fimpen” Niklasson står och steker kyckling.

– För oss har det varit viktigt att hålla hög kvalitet på råvarorna. Vi fick erbjudande om att köpa en mycket billigare kyckling från Lettland, men då får man ju kött proppad med antibiotika och saltlösning, allt är bara fejk, säger Anders.

Kyckling från Lettland

Krögarna berättar att den svenska kycklingen de köper in för tillfället i nuläget kostar runt 160 kronor per kilo, medan den från Lettland är ungefär hundra kronor billigare. Och trots att ägarna helst prioriterar kvalitet så blir de stora prisskillnaderna en hård sanning att förhålla sig till.

ANNONS

– I slutändan är det ju vi som får ta smällen. Gästerna måste ju inte äta hos oss, de kan äta hemma och det finns en gräns för hur mycket de är villiga att betala, säger Peter Kloth.

Fortsätter priserna att öka finns det en risk att krögarna får tänka om.

– Ska man vara krass så lutar det ju åt att vi kommer få köpa in billigare råvaror med sämre kvalitet om det fortsätter så här, säger Peter Kloth, krögare på Two old chefs i Uddevalla.

Flera orsaker till prisökningarna

Skenande priser gör också att krögarnas kreativitet prövas, och de tvingas hitta nya lösningar för att komma runt problemen. På Restaurang Norra hamnen 5 i Lysekil har man försökt göra många men små förändringar.

– Eftersom det blivit så kraftiga inköpspriser för oss har vi tvingats höja priserna på menyn. Men vi försöker hålla det nere genom att arbeta smartare med svinn, hitta varor på extrapris eller byta ut några av dem utan att tumma på kvaliteten, säger Andreas Kleen krögare på Norra hamnen 5.

Han fortsätter:

– Till exempel kan man minska kostnaden om man minskar lite på proteinet och istället lägger till en potatis, eller minskar en hamburgare som annars brukar ligga på 200 gram till 180.

ANNONS
Andreas Kleen, krögare på Norra Hmanen 5 i Lysekil.
Andreas Kleen, krögare på Norra Hmanen 5 i Lysekil. Bild: Privat

Orsakerna bakom de ökade priserna är många: pandemi, inflation och geopolitisk oro. Flera grundorsaker som skapar dominoeffekter drar upp priserna från flera håll och allt från de stora producenterna till de små restaurangerna påverkas.

– Allt med sädesslag har ökat i pris med tanke på att Ukraina är en av de största producenterna av vete. Det skapar en kedjereaktion då mycket av fodret blir dyrare, och då även kött, mejeri och ägg, säger Andreas Kleen.

Spar på energin

Two old chefs i Uddevalla har inte varit öppna i mer än ett par veckor, men att energipriserna gått upp har trots det blivit klart märkbart hos krögarna.

– Vi tänker ju mycket på att spara på energin när vi kan, men vi har ju inte hunnit få första elräkningen än så vi får se vad det landar på, säger Peter Kloth.

Bredvid spisen där Anders Niklasson steker kyckling står en bänkkyl där ordet ”off” lyser rött.

– Vi insåg att det är onödigt att ha igång saker i onödan, så vi har börjat samla fler varor i samma kylar istället så vi inte behöver ha igång flera, säger Anders Niklasson.

Längre in i lokalen står flera kylar tomma och en har de istället använt som förråd till porslin och glas. På en dörr har någon satt upp en lapp där det i versaler står ”GLÖM EJ STÄNGA AV KAFFEKOKAREN”. Om det är på grund av brandrisk eller för att spara på energin förblir osagt.

ANNONS

Skulle krögarna bli tvungna att höja priserna på menyn verkar det ändå inte bli allt för chockartat för gästerna enligt Anders Niklasson.

– Många lunchgäster har faktiskt sagt att de tycker det är för billigt. Det är ju inte det man förväntar sig att höra direkt, säger Anders och skrattar.

Peter Kloth har tidigare varit aktiv inom Kristdemokraterna i Uddevalla.

LÄS MER:Så mycket kan Uddevallaborna tänka sig att betala för att äta ute

ANNONS