Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

SAS redovisar förlust. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

SAS lägger hela flygskatten på priset

Flygbolaget SAS halverar förlusten för det säsongsmässigt svaga, gångna kvartalet. Från 1 april väntar flygskatt. Än så länge läggs hela kostnaden på biljettpriset.

För de resor som SAS har sålt gällande avgångar senare än den 1 april förs skatten över direkt på biljettpriset, enligt vd Rickard Gustafson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Ja, just nu gör vi det, säger han till TT i samband med att flygbolaget släpper sina delårssiffror.

Men hur det blir senare beror på konkurrenssituationen, med en prispress som fortsätter att vara tuff, enligt SAS-vd:n.

- Frågan är om vi kan föra över hela den kostnaden, säger han.

Dock har flygskatten än så länge inte påverkat bokningarna. Efterfrågan har inte gått ner, till följd av flygskatten, enligt Gustafson.

Rejält lyft

Förlusten för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret landar på 273 miljoner kronor, att jämföra med förlusten på 697 miljoner kronor för samma period i fjol. Intäkterna steg marginellt, från 8 957 miljoner kronor till 8 978 miljoner kronor. SAS-aktien lyfte ordentligt, plus nio procent i den inledande handeln på Stockholmsbörsen

- Det är svårt att vara tillfreds med en förlust, men givet att det här är årets säsongsvagaste kvartal så lyckas vi ändå halvera förlusten jämfört med föregående år. Det tycker jag är ett styrkebesked, säger Gustafson.

Trångt i luften

En medveten inriktning mot mer anpassad trafik med färre flygningar under lågsäsong har bidragit till det, något som också har medfört att SAS helt enligt planerna har tappat marknadsandelar, enligt Gustafson.

Flygmarknaden är fortsatt under hård press, och värre lär det bli.

- Det är väldigt mycket ny kapacitet på väg in på den europeiska flygmarknaden. Jag förutsätter att prispressen kommer att fortsätta, säger Gustafson.

SAS behåller helårsprognosen oförändrad.