Hundratusentals småägare har drabbats av kurskraschen, från toppen på 60:72 kronor i början av december 2021 till dagens aktiepris kring 5 kronor.
Hundratusentals småägare har drabbats av kurskraschen, från toppen på 60:72 kronor i början av december 2021 till dagens aktiepris kring 5 kronor. Bild: Anders Humlebo

SBB till salu – helt eller delvis

Det krisande fastighetsbolaget SBB är till salu – helt eller delvis. Rådgivare har anlitats för att utvärdera alternativen.
– Styrelsen kan inte delge någon tidsram, men man kommer att agera skyndsamt och noggrant, säger SBB:s grundare och vd Ilija Batljan till TT.

ANNONS
|

Planerna kommer efter en period med stor dramatik kring SBB på börsen i den räntechock som slår hårt mot alla högt belånade fastighetsbolag.

Hundratusentals småägare kan på kort sikt glädjas åt att den hårt nedtryckta SBB-aktien lyfter med omkring 4 procent efter beskedet.

Tre strategiska alternativ ska utvärderas av SBB:s styrelse.

"Väldigt stora skillnader"

Ett bud på hela bolaget kan vara intressant om det avspeglar substansvärdet bättre än dagens börskurs, enligt Batljan. Ett annat är att göra sig av med något av de tre segment verksamheten har: bostäder, samhällsfastigheter och fastighetsutveckling.

– Hela poängen med detta är att styrelsen anser att det inneboende aktievärdet i verksamheten är väsentligt högre än nuvarande marknadsvärde. Då är det ansvarsfullt att agera, säger Batljan.

ANNONS

Det tredje spåret är att fortsätta stärka balansräkningen genom avyttringar av specifika tillgångar i verksamheten.

SBB redovisade i rapporten för årets första kvartal fastighetsvärden för 134,4 miljarder kronor och ett substansvärde på över 25 kronor per aktie. Kurskollapsen sedan dess har lett till att SBB:s börsvärde nu är nere under 9 miljarder kronor eller 5 kronor per aktie.

– Det är väldigt stora skillnader, säger Batljan.

Det är inte bara ett stort gap till det redovisade värdet, utan även till det värde SBB:s styrelse bedömer finns i verksamheten, enligt storägaren.

– Det är därför styrelsen har inlett en formaliserad process med namnkunniga rådgivare, där man har med sig både JP Morgan och SEB. Den processen är tänkt att leverera ett starkt aktieägarvärde, säger Batljan.

"Mitt bolag mår inte bra"

Batljans egna holdingbolag, Ilija Batljan Invest, är hårt pressat av SBB-krisen.

– Mitt bolag mår inte bra när SBB inte mår bra.

– Jag har varit med på hela resan. Jag har deltagit i alla emissioner och köpt aktier på olika kurser, så det är för mig – och alla andra aktieägare – viktigt att styrelsen har en tydlig process och gör allt för att titta på alla möjliga alternativ.

TT: Hur har ni hamnat här?

– Man har gjort bedömningar i ett annat marknadsläge. Och jag är den första att erkänna att vissa av de bedömningarna inte har gett den bästa avkastningen.

ANNONS

– Samtidigt har ju marknaden ändrats snabbt. Räntan har stigit från minus till en Stibor-ränta på 380 punkter. Amerikanska banker har gått omkull. Och fram till i går kväll funderade vi på om den amerikanska staten skulle ställa in betalningar. I det läget är det ansvarsfullt av SBB:s styrelse att ha en tydlig plan och vara väldigt tydlig mot marknaden.

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild.
Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Fakta: Sänkta kreditbetyg och kursras

Så sent som i förra veckan sänkte Fitch Ratings SBB:s kreditbetyg till så kallad skräpstatus. Sänkningen kommer sedan ratinginstitutet S&P Global i början av maj också sänkte betyget till skräpnivå, vilket då ledde till dramatiska kursras för SBB-aktien.

Skräpbetyg innebär att lån till SBB ses som ett högriskprojekt, vilket gör SBB:s finansiering dyrare och dessutom innebär att vissa investerare inte får äga aktier i bolaget.

SBB tvingades till följd av kursraset S&P Global ställa in en planerad företrädesemission på 2,6 miljarder och skjuta upp årets utdelning på 2,8 miljarder. Det talades i samband med dessa besked även om att bolaget skulle kunna behöva sälja av tillgångar för 6 miljarder för att stärka balansräkningen.

Men marknaden lät sig inte övertygas. Kräftgången för SBB har fortsatt och i fredags låg aktien på minus 72 procent sedan årsskiftet.

Nu öppnar SBB för försäljning av fler tillgångar, hela segment eller till och med hela bolaget samtidigt som styrelsen utesluter en nyemission.

ANNONS