Många vill tjäna pengar på dina lån.
Många vill tjäna pengar på dina lån. Bild: TT

Se upp med låneförmedlarnas lockrop

"Samla dina lån". . . och betala högre ränta. Nja, riktigt så låter inte låneförmedlarnas massiva reklamkampanjer. Men se upp, små lån kan bli dyrare via förmedlare, tvärtemot budskapet, varnar flera myndigheter.

ANNONS

– Det går inte säga om företagen är bra eller dåliga för den enskilda konsumenten, säger Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenterna Bank- och finansbyrå.

Förmedlarnas affärsidé är att hjälpa låntagare som själva kanske inte orkar ringa runt och jämföra räntor och villkor. Företagen fungerar som en slags lånemäklare. Men det gäller att se upp, det som låter bra kanske inte är så bra, enligt Cecilia Blomqvist.

– De säger att de jämför alla banker, vilket de kanske inte alltid gör. Det är inte alltid de vänder sig till storbankerna, utan till mindre aktörer med sämre villkor, säger hon.

Granskar bolagen

Låneförmedlarna är extremt aktiva på reklammarknaden. Och Konsumentverket håller noga koll på dem. Lagen säger att marknadsföring av krediter ska vara måttfull. Och på den punkten är agerandet högst tveksamt, flera granskningar är på gång, enligt Rudina Muliqi, jurist på Konsumentverket, som dock inte får ange vilka bolag det handlar om.

ANNONS

Men Lendo tycker inte att de egentligen marknadsför lån, utan snarare jämförelser.

– Vi marknadsför ju jämförelser av befintliga krediter, säger vd Hanna Neidenmark.

På senare år har de växt som svampar ur jorden. Lendo, Advisa, Zmarta, Sambla och Compricer för att nämna några av de större. Ett vanligt reklambudskap är ungefär att "vi samlar dina lån och sänker din månadskostnad".

– Jo, men det kan vara så att då får du förlänga lånetiden, säger Cecilia Blomqvist.

Dyrare i slutändan

Det kan innebära i slutändan att den sammanlagda räntan och lånet blir dyrare än annars, något som också Finansinspektionen varnar för.

– Det gäller att läsa villkoren och vara lite om sig och kring sig, säger Blomqvist.

Enligt Hanna Neidenmark väljer kunden själv kredittiden. Besparingen handlar enligt henne ofta om att låntagaren slipper olika administrativa avgifter, exempelvis flera fakturaavgifter.

Mellanhänderna vill förstås ha betalt. Även om det är kreditgivaren som debiteras en provisionsavgift så hamnar dessa kostnader i slutändan hos låntagaren, enligt Finansinspektionen. Myndigheten har i en studie bedömt att små lån, under 50 000 kronor, blir dyrare för låntagaren att hantera via en låneförmedlare medan större lån kan bli billigare för kunden.

– En intressant slutsats. Då det är banker och långivare som gör kreditbedömningen och därmed sätter räntan kan jag inte svara på om det är så för samtliga aktörer i branschen, säger Lendochefen.

ANNONS

Låneförmedlarna kan också öka konkurrensen och pressa räntan. Och en, i stället för många, kreditförfrågningar kan stärka din förhandlingssituation, enligt Finansinspektionen.

Olle Lindström/TT

Fakta: Ägs av mediebolag

Compricer och Lendo ägs av norska mediekoncernen Schibsted som äger SvD och Aftonbladet.

Zmarta ägs av tyska mediekoncernen Bauer som också äger flera svenska reklamradiostationer.

ANNONS