Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skanska redovisar bokslut. Arkivbild.

Skanska sänker utdelningen

En dyster bostadsmarknad i Sverige och svag utveckling i USA tynger Skanskas rapport för fjärde kvartalet 2018. På börsen fick byggjätten tummen ner och aktien föll 6,6 procent.

En besvikelse för byggverksamheten – så beskriver Skanskas vd Anders Danielsson helåret 2018.

- För helåret har vi en marginal på 0,7 procent som är långt ifrån tillfredsställande. Däremot så är det positivt att vi kan se att byggverksamheten började hämta sig och hade en marginal på 2 procent under fjärde kvartalet. För mig är det ett tecken på att de strategiska åtgärder vi vidtog för ett år sedan börjar verka i positiv riktning, säger han.

Bland ljuspunkterna nämner han även den kommersiella fastighetsutvecklingen som gjorde ett starkt resultat under det fjärde kvartalet samt att bostadsutvecklingen fortsätter att leverera trots en svagare marknad.

Skanska har prioriterat om för att anpassa sig till det nya dystrare tonläget på marknaden.

Svag utveckling i USA

- Vi ser ingen snar återhämtning i marknaden men vi har lyckats ändra på portföljmixen så vi bygger mer i lågprissegment och hyresbostäder nu i Sverige.

Samtidigt fortsätter resultatet att tyngas ned av stora avskrivningar i USA som gjordes under andra och tredje kvartalet.

- I USA har vi projekt som är död omsättning under ganska lång tid framöver. Det är projekt vi behöver avsluta och vi har tagit höjd för kostnaderna men de kommer inte att ge något bidrag.

Beslutet i höstas att avstå från så kallade mega design-build OPS-projekt i USA står fast då riskerna för den typen av projekt anses vara för stora.

Missar förväntningarna

Resultatet före skatt landade på 2 366 miljoner kronor, vilket var lägre än analytikernas förväntningar på en vinst på 2 514 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Styrelsen föreslår en sänkt utdelning till aktieägarna på 6:00 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 8:25 kronor per aktie.

Danielsson motiverar sänkningen med att Skanska vill fortsätta att öka investeringar inom projektutveckling och behålla en stark finansiell position.

- Den här nivån på utdelningsförslag stöder den strategin.