Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skanska redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.

Skanska vill fynda på svag bostadsmarknad

Skanska vill vända den svaga bostadsmarknaden till sin fördel.

Lägre vinst, fallande intäkter och orderingång. Skanska når inte förväntningarna och aktien faller fem procent. Men enligt Anders Danielsson är det en medveten strategi – vinst före volym – efter att ha rensat ut olönsamma projekt under fjolåret. Och nu stiger lönsamheten, rörelsemarginalen, svagt.

Mer osålt

Den svaga svenska bostadsmarknaden, som framför allt i storstadsregionerna gick in i väggen under fjolåret, är i fokus för alla byggföretag. Skanska kommer inte undan, men har en mer diversifierad strategi och är inte så koncentrerad till dyra borstadsprojekt i storstäderna.

Men ändå, Skanska har nu runt hundra fler osålda bostäder, jämfört med förra kvartalet. Cirka 400 osålda färdiga bostäder finns nu i bolagets utbud, varav det mesta i Sverige. Och byggstarterna av bostäder halverades till lite drygt 400 under kvartalet.

- Men jag är inte oroad av den utvecklingen. Vi har fortsatt en bra säljgrad, säger Anders Danielsson.

Skanska anpassar nu sin kostnadskostym efter den rådande bostadsmarknaden.

- Det kan handla om att styra om portföljen mot mer lågkostnadsprojekt, säger Danielsson.

God lönsamhet

Lönsamheten på bostadsförsäljningarna är fortsatt god, runt tio procent, något som i slutänden syns på bostadspriserna. Försvarligt, tycker Anders Danielsson.

- Vi har mycket kapital investerat, med risker inblandat. Det är en nivå som vi ska ligga på, säger han.

Byggmarknaden generellt är annars fortsatt stark, enligt Skanskachefen. På kommersiella lokaler och infrastrukturprojekt är efterfrågan bra.

- Men vi har vridit ner marknadsutsikterna något, från väldigt stark till stark på tolv månaders sikt, säger Anders Danielsson.