Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Preem har planerat att fortsätta utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz
Preem har planerat att fortsätta utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Skenande kostnader gör Preemraffs utbyggnad mindre

Preemraffs omdiskuterade utbyggnad blir mindre än planerat, enligt P4 väst. Detta på grund av skenande kostnader.

Under torsdagen invigdes en utbyggnad av Preemraff i Lysekil. Parallellt har företaget planerat för ytterligare en utbyggnad, som mötts av en häftig kritik. En utbyggnad som beräknades kosta 15 miljarder kronor. Drygt 80 överklaganden ligger på mark- och miljödomstolens bord och väntar på beslut.

Nu visar det sig att skenande kostnader gör att näta etapp blir mindre än planerat, det rapporterar P4 Väst.

Petter Holland, Preems vd, säger till kanalen att man tog utgångspunkt i bästa tänkbara teknologin och bästa möjliga uppgraderingskapacitet.

– När vi kommer fram och ser slutnotan på det, då ser man att "oops, det blir för dyrt". Då måste vi gå tillbaka, vi måste tänka nytt och vara kreativa. Vi har bantat ner anläggningen, både kapacitetsmässigt och även på den tekniska sidan.

Stoppades i januari

Utbyggnaden av Preemraff stoppades i januari. Flera av de som överklagat bor i närheten av raffinaderiet. Mark- och miljödomstolen tyckte att de berörs av utbyggnaden på ett sådant sätt att de har rätt att ställa krav på att utbyggnaden inte får göras förrän ärendet prövats i rätten.

Den ursprungliga investeringen skulle innebära att utsläppen av koldioxid skulle öka från 1,7 miljoner ton till det dubbla: 3,4. Det hade inneburit att Preemraff blivit den industri som släpper ut mest koldioxid i hela Sverige.

Om knappt två veckor ska mark- och miljödomstolen ta beslut om huruvida utbyggnaden får fortskrida eller inte.