Storbankerna tappar marknadsandelar. Arkivbild.
Storbankerna tappar marknadsandelar. Arkivbild.

Småbankerna knappar in på jättarna

Det är inte bara efter krisen inom Swedbank som kunder har funderat på att byta bank. Enligt Finansinspektionens senaste rapport fortsätter storbankerna att tappa marknadsandelar till småbankerna.

ANNONS
|

De svenska storbankernas marknadsandel av utlåningen har sjunkit till cirka 60 procent, enligt Finansinspektionens bankbarometer som sträcker sig fram till årsskiftet. Nedgången förklaras främst av att Nordea i och med flytten till Finland inte räknas som en svensk bank längre.

Samtidigt stiger andelen hos de kallade retailbankerna (SBAB, Länsförsäkringar, Skandiabanken och Landshypotek.) och ökningen har pågått under flera år.

- De har successivt tagit marknadsandelar från storbankerna sedan 2016. Då hade de ungefär 15 procent av den svenska bolånemarknaden, säger Stefan Palmqvist, avdelningschef för Bankanalys på Finansinspektionen till TT.

ANNONS

Gynnar bolånekunder

Retailbankernas andel har nu stigit ytterligare, och landade i den senaste rapporten på 20 procent. Att konkurrensen nu ser ut att öka kan vara särskilt positivt för alla som har bolån, menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

- Det vi nu ser är ett skifte inom den svenska bolånemarknaden, som länge har liknat ett slags oligopol. Storbankerna kan inte längre själva bestämma nivån på bolåneräntor och vara säkra på att behålla kunder. Att det nu är på väg att sakta förändras är mycket positivt för alla bolåntagare, säger hon till TT.

Hon är inte förvånad över att rapporten nu visar att storbankerna halkar efter. Ett exempel där nedgången märks extra tydligt är hos banken Nordea.

- Nordea tappade ganska mycket marknadsandelar under hösten. I deras kvartalsrapport fanns också en uttalad ambition att ta igen de andelarna, nu ser vi att de har sänkt räntorna jämfört med i höstas. På så sätt är den här ökade konkurrensen positivt för alla kunder, även de som är kvar i banken, säger Frida Bratt.

ANNONS

Tappet fortsätter

Trenden med att retailbankerna tar andelar från storbankerna kommer sannolikt hålla i sig, och storbankerna kommer inte att ha det lätt med att ta igen marknadsandelarna, anser Frida Bratt.

- Det här kommer fortsätta i takt med att vi får fler nya typer av aktörer som tar nytta av digitaliseringen och erbjuder bolån med nya finansieringssätt och lägre bolåneräntor. Om storbankerna vill göra vinst kan de inte luta sig tillbaka, de måste agera.

TT
Fakta: Så ska du tänka vid ett bankbyte

Jämför innan du byter – och ta hjälp av jämförelsetjänster. Här är några tips från Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

- Ställ både nya aktörer och storbanker mot varandra, se var du kan få bäst bolåneränta och flytta därefter. Se till att lämna den bank som inte ger dig en ränta du är nöjd med. Ett bra sätt att gå tillväga är att ta hjälp av Konsumenternas bank- och finansbyrå, en oberoende och fristående tjänst som jämför banker.

Att byta bank är inte så svårt som du kanske tror.

- Man ska inte dra sig för att göra ett byte för att det är krångligt. Det finns branschgemensamma regler mellan banker kring hur en flytt ska gå till, och den gamla och den nya banken samarbetar för att bytet ska gå så smidigt som möjligt och underlätta för den som byter bank.

Ha flera olika banker för olika syften.

- Alla banker är inte bra på allting, någon är bra för bolåneränta, en annan erbjuder bättre sparvillkor. Vi vet också att kunder i dag är mer lättrörliga och har blivit bättre på att lämna den bank som inte ger bra villkor, och ha flera banker för olika syften inom privatekonomin.

Läs på om den bank du byter till och kontrollera villkoren.

- Banken vill ofta ha helhetskunder. Det kan vara så att bankerna säger att "du kan få en attraktiv bolåneränta, men bara om du flyttar din pension till oss". Det kan också gälla försäkringar eller andra lån behöver inte vara dåligt, men du ska absolut inte flytta din pension till ett sämre villkor där du sparar in på en sämre ränta men förlorar.

ANNONS