Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Näringsminister Mikael Damberg (S) behöver inte gå vidare med lagstiftning mot storbolagen som skjuter på betalningen till sina underleverantörer. Arkivbild.

Småföretag slipper agera bank åt storbolagen

Tretton av Sveriges största bolag går efter långa förhandlingar med på att korta sina betaltider till underleverantörer, skriver Dagens Industri. Näringsminister Mikael Damberg (S) behöver därmed inte gå vidare med sitt hot om lagstiftning.

- Vi har haft ett systemfel i Sverige som faktiskt har växt de senaste åren. De stora företagen som har lättast med att ordna med finansiering har ofta tryckt de här problemen neråt. För aktiebolaget Sverige är det inte bra att de småföretagen får vänta i 120 dagar på att få betalt, säger näringsministern till TT.

Små- och medelstora företag har länge tvingats att agera bank för storbolagen, hävdade näringsministern apropå att de stora bolagen dröjde med sina betalningar till underleverantörer. Ett förslag om självregelring skulle vara på plats senast i september i år krävde regeringen, annars skulle den gå vidare med lagstiftning.

Nu har tretton storbolag, bland andra Volvo Cars, Electrolux, SCA och Scania gått med på att betaltider till underleverantörer i regel ska vara trettio dagar.

- Det är en historisk dag för Sveriges småföretagare. Att många av de svenska storföretagen tar på sig ledartröjan och säger att de är beredda att skriva under en kod som kommer att betyda väldigt mycket för småföretags möjligheter att växa och anställa fler, säger Damberg.