Sedan 2017 utreder Finansinspektionen ring fall av marknadsmanipulation. Arkivbild.
Sedan 2017 utreder Finansinspektionen ring fall av marknadsmanipulation. Arkivbild.

Småsparares slarv kan vara marknadsmissbruk

Antalet anmälningar om misstänkt marknadsmanipulation ökade i fjol. Okunskap hos småsparare förklarar devis ökningen.

ANNONS
|

Under 2018 anmäldes 403 fall av misstänkt marknadsmanipulation jämfört med 267 fall 2017.

Misstänkt marknadsmanipulation omfattar olika handlingar som syftar till att sprida vilseledande information om tillgång, efterfrågan eller pris på marknaden.

Enligt Peter Hallström, finansinspektör på avdelningen för marknadstillsyn på Finansinspektionen handlar det ofta om värdepapper som handlas på mindre listor med större spread (skillnaden mellan köp- och säljkurs). Han ser flera förklaringar till ökningen.

- Dels har det har blivit fler noterade bolag på de små listorna. Dels har övervakningen blivit bättre och i dag anmäler man ärenden som man kanske inte anmälde tidigare.

ANNONS

Tidigare skickade Finansinspektionen över alla fall av misstänkt marknadsmissbruk till Ekobrottsmyndigheten för utredning. Sedan 2017 behåller FI de ringa ärendena medan de som bedöms som normalärenden och grövre skickas vidare till Ekobrottsmyndigheten.

Otillåten flytt

Enligt Hallström handlar en stor andel av de ringa fallen om okunskap hos småsparare och att de inte tänkt igenom konsekvensen av sitt agerande

- Man har bristande tålamod och köper ett fåtal aktier för att påverka aktiepriset kortsiktigt, ofta för att få sälja till ett högre aktiepris eller för att höja värdet på sin depå.

Ett beteende som också anmäls till Finansinspektionen är personer som flyttar aktier från sin depå till sitt investeringssparkonto och därmed gör avslut med sig själv.

Ibland kan de anmälda egna avsluten stå för 60-80 procent av volymen i en aktie, vilket kan ge en felaktig signal till marknaden. Trots att den här typen av överträdelser ibland är oavsiktliga kan de resultera i sanktioner.

I fjol skickades 52 fall av misstänkt marknadsmanipulation och 172 fall av misstänkt insiderhandel till Ekobrottsmyndigheten. Av dessa ledde sex fall av marknadsmanipulation och fyra fall av insiderbrott till åtal. Två av de misstänkta fallen av insiderbrott och samtliga fall av misstänkt marknadsmanipulation ledde till fällande dom.

ANNONS

Snabb bevissäkring behövs

Enligt Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten beror det låga antalet åtal av insiderbrott på att de är svåra att leda i bevis.

- Man saknar oftast konkret bevisning. Därför jobbar vi vanligtvis med indicier. Det är i sig en svårjobbad materia och därför blir de här målen väldigt besvärliga.

Framgångsfaktorn för att lösa den här typen av brott är, enligt Langrot, snabb bevissäkring i form av beslagtagna datorer eller mobiltelefoner. Myndigheten har dock inte möjlighet att göra så många tillslag , vilket leder till att ärenden som berör mindre grova brott ofta skrivs av.

- Det är viktigt att vi kan säkra bevisning inom en månad eller två från tiden för brottsanmälningar, säger han och tillägger att myndigheten i nästan alla grövre fall klarat att få in bevissäkring och tillslag i tid.

TT
Fakta: Anmälningar om misstänkt marknadsmissbruk

Ärende 2017 2018

Misstänkt insiderhandel 368 331

Misstänkt marknadsmanipulation 267 403

Källa: Finansinspektionen

ANNONS