Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fondbolaget Solidar kastas ut från premiepensionens fondtorg. Arkivbild.

Solidar kastas ut från fondtorget

Fondbolaget Solidar kastas ut från premiepensionens fondtorg. Orsaken är bland annat att bolaget brutit mot lagar och föreskrifter. De 67 000 pensionsspararnas pengar förs över till statens fond AP7 Såfa.

Pensionsmyndigheten säger upp avtalet med Solidar efter att en utredning funnit brister i förvaltningen.

- Man har inte levt upp till regelverket, bland annat vad gäller lagen om värdepappersfonder. Vi ser även brister i föreskrifterna från Finansinspektionen, säger Erik Fransson, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.

Utredningen visar att Solidar inte agerat i pensionsspararnas intresse när man valt förvaltningsmodell. Det har också funnits intressekonflikter i fondbolaget. Finansinspektionen har dessutom funnit brister i riskhantering, intern styrning och kontroll.

Totalt rör det sig om 16 miljarder kronor som Solidar förvaltar, helt eller delvis, åt 67 000 pensionssparare och som nu förs över till den statliga fonden AP7 Såfa.

- Vi kommer att skicka brev till alla 67 000 sparare och ha information på vår hemsida. Vi kommer också att ha full bemanning i vår kundservice för att hantera eventuella. frågor, säger Erik Fransson.

Solidars fonder köpstoppades i december 2017 när utredningen mot bolaget inleddes.