Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Global financial group (GFG) har inte har agerat i enlighet med vad som har varit pensionsspararnas bästa, enligt Pensionsmyndigheten. Arkivbild.

Sparare i skandalfond får tillbaka pengar

När fondbolaget Global financial group (GFG) kastades ut ur premiepensionssystemet hösten 2016 hade cirka 6 000 pensionssparare investerat totalt 675 miljoner kronor i bolagets fond. Nu får spararna tillbaka en stor summa pengar, efter att en förlikning träffats mellan Pensionsmyndigheten och fondens förvaltare.

Tillsammans med de pengar som betalats tillbaka tidigare, vilket var knappt hälften, beräknas spararna nu få tillbaka cirka 90 procent av det tidigare värdet.

- Det har handlat om att den här investeringsrådgivaren inte har agerat i enlighet med vad som har varit pensionsspararnas bästa, utan eventuellt tagit andra intressen, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg till Ekot i Sveriges Radio.

De innestående värdena i GFG har flyttats till ett annat bolag i Luxemburg, från vilket pengarna kommer att betalas ut till Pensionsmyndigheten, som i sin tur kommer att sätta in det på spararnas konton. GFG ska nu avvecklas.