Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
SSAB trycker på för att få undantag från amerikanska ståltullar. Arkivbild.

Stålaktier tar stryk på börsen

Många stålaktier tar stryk på börsen efter Donald Trumps besked om ståltullar. Ratinginstitutet Moody's flaggar samtidigt för sänkta kreditbetyg för bolag i sektorn.

USA:s president Donald Trump har öppnat för undantag från tullarna sedan han i torsdags skrivit på ett dekret om stål- och aluminiumtullar på 25 respektive 10 procent.

Kanada och Mexiko är redan undantagna och EU-kommissionen hoppas på samma sak för europeiska länder, även om Trump varit tydligt med att han stör sig särskilt på det stora handelsunderskottet med länder som Tyskland.

Hoppas på undantag

Svenska SSAB, stor exporter av specialstål till USA, hoppas just på undantag – om inte för EU eller Sverige så åtminstone för unika stålprodukter som bolaget säljer till USA.

"Vår nordiska export handlas rättvist och i enlighet med etablerade internationella handelsregler. Vi kommer därför att föra en dialog med amerikanska myndigheter och förespråka undantag för Sverige och Finland för att bevara goda handelsförhållandena mellan länderna", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

När den tidigare presidenten George W Bush införde ståltullar 2003, kom SSAB lindrigare undan än de flesta just då det svenska specialstålet av USA:s regering i slutändan ansågs som nödvändigt för amerikansk industri.

Aktien faller

På börsen är man dock inte övertygad om att de påtryckningar SSAB nu säger sig göra kommer att ge resultat. SSAB-aktien faller med 4,5 procent på Stockholmsbörsen.

För SSAB kan USA-tullar på stål från den svenska och finländska produktionen innebära stora problem, även om en stor del av bolagets produktion av stål inte omfattas av tullarna då det produceras i anläggningar i de amerikanska delstaterna Iowa och Alabama,.

"Om ett undantag inte beviljas, kommer vi att fortsätta utvärdera alla aspekter av vår amerikanska affär – från prissättning och investeringar till logistik och produktion för att säkerställa att SSAB är lönsamt och bäst rustat för framtida tillväxt", skriver SSAB.

Aktierna på flera andra stora ståltillverkare i Europa, som tyska Salzglitter och indiska Tata Steel, faller också efter Trumps tullbesked. Salzglitter-aktien har fallit med 5,3 procent, medan Tata Steels aktie ligger på minus 4,6 procent.