Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt fler får jobb efter att ha genomgått Arbetsförmedlingens etableringsprogram, enligt myndigheten. Arkivbild.

Större andel nyanlända i Sverige får jobb

Fler och fler nyanlända får jobb, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. I en majoritet av fallen handlar det dock om anställningar som på ett eller annat sätt subventioneras av staten.

Hittills i år har 44 procent fått jobb eller börjat studera 90 dagar efter det att de lämnat Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Samma period förra året var motsvarande siffra knappt 32 procent, framgår av ny statistik som myndigheten har tagit fram.

- Det handlar förstås delvis om att arbetsmarknaden har varit väldigt god det senaste året. Men samtidigt anser jag också att vi har blivit bättre på att hjälpa den här gruppen att komma i arbete och hitta utbildningar. Vi har blivit duktigare på att kartlägga, hitta lämpliga insatser och vi har även bättre förståelse för den här målgruppens behov, säger Malin Blomgren, chef för enheten integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Bättre samverkan

Hon pekar också på att samarbetet mellan staten, kommunen och arbetsgivarna har blivit mer effektivt de senaste åren. Det står dock klart att de flesta som får jobb efter Arbetsförmedlingens program har någon form av subventionerad anställning. Av de 44 procent som börjat arbeta eller studera efter det tvååriga programmet är det endast omkring en sjättedel som fått ett jobb helt utan statligt stöd.

- Jag tycker inte att det är så kontigt eftersom det inte är så lätt att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. För de här individerna är det här ett riktigt jobb. Det innebär att de skaffar sig erfarenheter, referenser och får möjligheten att visa vad de kan så att de sedan kan ta nästa steg, säger Malin Blomgren.

Utbildning i fokus

Många utmaningar återstår i Arbetsförmedlingens fortsatta arbete med nyanlända. Bland annat måste myndigheten i högre utsträckning ge hjälp till de med låg utbildning som annars riskerar att stå dåligt rustade när konjunkturen vänder.

- Vi behöver stötta fler till att studera. Det händer en hel del på olika håll i landet, men det återstår fortfarande saker att göra. Vi behöver jobba tillsammans med kommunerna för att få ett utbildningssystem som fungerar på ett annat sätt.

Totalt är 60 000 personer inskrivna i etableringsprogrammet. Som mest var antalet 77 000, sommaren 2017.