Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg förbereder för stora neddragningar. Arkivbild.

Stora neddragningar på Arbetsförmedlingen

Drygt 2 200 anställda, i värsta fall 4 500. Så många måste bort från Arbetsförmedlingen som en konsekvens av den budget som gått igenom riksdagen, enligt myndigheten själv. Samtidigt stoppas anvisningar till arbetsmarknadsåtgärden extratjänster.

M-KD-budgeten som nyligen röstades igenom i riksdagen med stöd av SD innebär att Arbetsförmedlingen måste skära ner på anslaget för personalkostnader med 386 miljoner kronor, utöver de besparingar på cirka 500 miljoner kronor som redan fanns på bordet. Dessutom innebär budgeten 4,5 miljarder kronor mindre på olika arbetsmarknadsinsatser.

"Detta får två tydliga konsekvenser. Dels ett stopp för nya beslut av extratjänster och moderna beredskapsjobb, dels en neddragning av personalen på myndigheten", skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Egentligen behöver inte myndigheten dra ner personalstyrkan med så många som 4 500 tjänster, men eftersom det dröjer innan besparingarna får genomslag kan det få den effekten, enligt generaldirektör Mikael Sjöberg.

"Vi för nu diskussioner med övergångsregeringen om utökad anslagskredit så att vi inte behöver minska bemanningen mer än vad budgetens intentioner säger oss. Det vore olyckligt om vi först måste säga upp personal för att sedan efter ett par månader återanställa dem", skriver Mikael Sjöberg.

Totalt räknar han med att personalstyrkan behöver minskas med 2 200–2 400 personer för att nå budgetbalans 2020. Förhandlingar med de fackliga organisationerna har inletts.