Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den turkiska liran har tappat 40 procent av sitt värde mot dollarn sedan årsskiftet. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Storbank varnar för skuldkris i Turkiet

Valutakrisens Turkiet är på väg mot en skuldkris, varnar storbanken JP Morgans analytiker. Turkiska lån på nästan 180 miljarder dollar löper ut de närmaste tio månaderna.

Det mesta av det turkiska skuldberget som tornar upp sig handlar om obligationslån till statliga företag från banker och den privata sektorn, enligt JP Morgans analytiker.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Den turkiska betalningsförmågan, särskilt när det gäller lån i utländsk valuta, har med den turkiska lirans kollaps på 40 procent sedan årsskiftet försämrats och en del bedömare varnar för att detta kan innebära att det slutar med stora nedskrivningar hos långivare i EU.

Urholkat förtroende

Utvecklingen har samtidigt urholkat förtroendet för Turkiet som låntagare, vilket riskerar att göra det dyrt och svårt att ta nya lån för att betala av de gamla lånen.

JP Morgans analytiker räknar med att utländska banker kommer att försöka minska sin exponering mot Turkiet och varnar för att plötsliga turkiska problem med kapitalflöden kan innebära akuta svårigheter att hantera skulderna.

Bakom den snabbt försvagade turkiska liran ligger en växande oro för att Turkiets centralbanks oberoende är på väg att begränsas av president Recep Tayyip Erdogan. Därtill kommer Natolandets allt hårdare diplomatiska konflikt med USA, som vuxit fram sedan Turkiet och USA hamnat på kollisionskurs i kriget i Syrien och sedan kulminerat i krav från USA på att den fängslade och spionanklagade pastorn Andrew Brunson ska försättas på fri fot.

Recession väntas

I tisdags sänkte ratinginstitutet Moody's kreditbetygen för 20 turkiska banker, vilket tryckte upp riskpremierna på turkiska obligationer.

Liksom andra ledande ratinginstitut har konkurrenten S&P redan satt skräpbetyg på turkiska statspapper och varnar samtidigt för att den turkiska valutakrisen trycker upp både inflationen och arbetslösheten i landet. Inflationen beräknas vara på väg mot 20 procent och arbetslösheten 2019 antas lyfta till 12 procent, enligt S&P.

Den turkiska ekonomin väntas samtidigt gå in i recession och krympa med 0,5 procent 2019, enligt S&P. Det kan jämföras med tillväxten på 7,4 procent i fjol.