Hamnchef Ulf Stenberg.
Hamnchef Ulf Stenberg.

Storstrejk väntar i landets hamnar

Den långvariga konflikten mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har trappats upp och nu varslar fackförbundet om strejk på samtliga hamnar i Sverige.

ANNONS
|

På onsdagen höll Hamnarbetarförbundet pressträff där de varslade om total arbetsnedläggelse för allt arbete inom Hamn- och Stuveriavtalets område i samtliga medlemsföretag inom Sveriges Hamnar.

Enligt fackförbundet så kommer strejken börja vid midnatt den 6:e mars och pågå tills fackförbundet och arbetsgivaren träffar ett kollektivavtal eller varslet återkallas.

Enligt Hamnarbetarförbundets ordförande så har de inga medlemmar i Uddevalla eller närliggande hamnar.

Men vd:n för Uddevalla Hamn kan ändå se konsekvenser av strejken.

– Den stora effekten som vi sett hittills när det varit strejk så handlar det om terminalverksamheten där vi med lastbil och tåg skickar ner gods till Göteborgs hamn för att det ska vidare ut ur landet. Då har det varit så att containrarna fått stå och vänta, säger Ulf Stenberg.

ANNONS

Hur gör ni om ni inte kommer kunna använda Göteborgs hamn?

– Stängs alla större hamnar så måste vi köra ut containrarna med tåg och lastbil för att det inte ska drabba kunden, säger Stenberg.

Grunden till hamnkonflikten som pågått i flera år är att arbetsgivaren Sveriges Hamnar inte vill teckna kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet, utan hänvisar till att det redan finns ett kollektivavtal med Transport.

Hamnarbetarförbundet däremot menar att deras fackförbund organiserar flest hamnarbetare i landet och därför borde kunna teckna ett kollektivavtal.

I de senaste förhandlingarna erbjöd Sveriges hamnar fackförbundet ett så kallat "andrahandsavtal".

ANNONS