Kämpigt med stora besparingar med kort varsel, tycker Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Kämpigt med stora besparingar med kort varsel, tycker Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.

Stress på myndigheter efter budgetbeslut

Två veckor kvar till jul – och så riskerar hela myndigheter att stöpas om när den nya budgeten innebär förändringar, och till och med nedläggning i vissa fall. Många statsanställda har anledning att fundera hur det blir på jobbet efter nyår.

ANNONS
|

När riksdagen fattade beslut om M + KD:s budget på onsdagen skingrades en del av dimmorna som legat över Myndighetssverige sedan valet.

Moderaterna och KD vill spara rejält på vissa myndigheter. Arbetsförmedlingen är ett exempel. Budgeten innebär 386 miljoner kronor mindre till myndigheten 2019 och 800 miljoner kronor mindre 2020, jämfört med vårpropositionen 2018. Arbetsförmedlingen uppskattar att det motsvarar 2200 heltidstjänster under två år.

Kort varsel

Generaldirektör Mikael Sjöberg på Arbetsförmedlingen konstaterar att det är jobbigt att få ett så stort sparbeting för nästa år med kort varsel. Massor av folk måste sägas upp, men uppsägningarna får inte effekt förrän i november – december nästa år. Det innebär att Arbetsförmedlingen måste säga upp betydligt fler än vad som egentligen var avsett, för att klara sparmålet, enligt Mikael Sjöberg.

ANNONS

- Då måste vi rekrytera 2020. Det kan inte vara i enlighet med Moderaternas intentioner, sade han till TT på onsdagen.

Möjlig nedläggning

Jämställdhetsmyndigheten, som startades så sent som i januari i fjol, får 40 miljoner mindre i år och inga pengar alls 2020, enligt den beslutade budgeten. Det innebär att myndigheten får ett år på sig att avveckla sig.

Fast generaldirektör Lena Ag vill inte kasta in handsken.

- Jag vill avvakta med att dra slutsatser tills Arbetsmarknadsutskottet behandlar vårt utgiftsområde i nästa vecka, men kan konstatera att Jämställdhetsmyndigheten har efterfrågats i många år, av flera aktörer, partier och organisationer, för att effektivisera och följa upp jämställdhetspolitiken, sade hon i en kommentar till TT på onsdagen.

Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, konstaterar att tiden är kort. Han säger ganska lättat att det ser ut som att myndighetens förvaltningsanslag är oförändrade. Men det kommer att krävas en massa jobb på kort tid för att få ordning på myndighetens egen budget och plan för nästa år.

ANNONS

- Regleringsbrevet kommer kanske före jul, säger Anders Sjelvgren.

På Jordbruksverket håller ledningen just nu på att lusläsa och analysera budgetbeslutet från i går.

"Utifrån det vi vet nu så är vår bedömning att vi påverkas i förhållandevis liten utsträckning", skriver Anna Olsson, stabschef på Jordbruksverket till TT.

Kopierat årets budget

Håkan Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, tror också att hans myndighet kommer att få ungefär lika mycket pengar nästa år som i år.

- Än så länge har vi copy-pasteat årets budget, men vissa satsningar som vi gjort i år finns inte med nästa år. Vi får ungefär fem miljoner mindre, säger han.

Han väntar på sitt regleringsbrev, som drar upp riktlinjerna för vad de ska göra, i mellandagarna.

- Men vi har en dialog med departementet, säger Håkan Olsson.

ANNONS

Osäkerhet

Henrik Holmer, planeringschef på Migrationsverket, förklarar också att det råder stor osäkerhet kring framtiden för Migrationsverket. Redan i den budget som gäller för i år har det stått klart att det blir mindre pengar nästa år, från 5,3 miljarder kronor i år till 4,3 miljarder kronor nästa år. Det innebär stora nedskärningar och personalminskningar, och Migrationsverket har påbörjat planerna för nedskärningen. Men exakt hur stor minskningen måste bli är oklart.

- Vi har inte kunnat se vad budgetbeslutet innebär, det är bara ramarna för hela utgiftsområdet som finns med. Vi har noga följt debatten och läst M:s och KD:s budgetförslag, men nu tycks detta ha fallit bort.

Nu är det bråttom.

- Det är ansträngt, det är inget att hymla med, säger Henrik Holmer.

ANNONS

TT

Fakta: Budgetbeslut i sista minuten

Beslutet om nästa års budget ska fattas senast den 15 november under ett valår som detta. I vanliga fall, då det inte är valår, lämnar regeringen en budgetproposition till riksdagen senast den 20 september. Men nu, då Sverige ännu inte har en regering, har i stället övergångsregeringen och partierna lämnat olika förslag. På onsdagen fattade riskdagen beslut om att M+KD:s budget ska gälla för nästa år.

Budgeten innebär besparingar på flera områden, men exakt hur och var är inte klart.

Källa: Riksdagen

ANNONS