Den kinesiska exporten och importen föll mer än väntat i februari, enligt färsk statistik. Arkivbild.
Den kinesiska exporten och importen föll mer än väntat i februari, enligt färsk statistik. Arkivbild.

Svag kinesisk handel bränsle till global oro

Kinas handel med övriga världen gick oväntat trögt i februari. De svaga handelssiffrorna från världens näst största ekonomi ger nytt bränsle till oron kring den globala ekonomin.

ANNONS
|

Kinas export sjönk med över 20 procent i, jämfört med motsvarande period i fjol, och importen sjönk drygt fem procent, betydligt sämre än förväntningarna.

Överskottet i den politiskt känsliga handeln med USA krympte med 13 miljarder dollar, motsvarande drygt 120 miljarder kronor, under februari.

- Större delen av tullarna från USA har trätt i kraft och det är det vi börjar se i exportsiffrorna. Även om det är ganska väntat att det ska sätta sig i siffrorna leder det till mer oro, säger Alexandra Igel, ekonom på Swedbank.

ANNONS

Inbromsning i Kina

Humöret bland investerarna dämpas också av att Europeiska centralbanken (ECB) skruvat ner sina tillväxt- och inflationsprognoser. Shanghaibörsen föll kraftigt, ner över fyra procent under fredagen. Hongkongbörsen backade nära två procent.

Det kinesiska tillväxtmålet för i år har sänkts till 6,0 procent, från tidigare målet på 6,5 procent, enligt AFP. Det kan jämföras med tillväxten på 6,8 procent under 2018.

- Vi har en inbromsning i Kinas ekonomi. Det är tydligt när vi tittar på en rad indikatorer, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Stimulanser från den kinesiska staten i form av bland annat skattelättnader och en mer expansiv penningpolitik har ännu inte gjort avtryck.

För europeisk del är siffrorna från Kina tunga nyheter.

- Det bidrar till mer oro för tillväxtutsikterna globalt framför allt i euroområdet. Där har Kinas nedväxling redan satt sina spår. Kina är ett av Tysklands största exportländer, säger Alexandra Igel.

ANNONS

Inbromsningen i Tyskland där bilindustrin har det tufft är också en av anledningarna till ECB:s sänkta prognoser.

Närmare handelsavtal

Samtidigt finns en säsongseffekt i februarisiffrorna då det kinesiska nyåret inföll i början av månaden.

- Vi har en nyårseffekt. Det kan vara så att man påskyndar export månaden före och vi såg att utvecklingen i januari var stark, säger Robert Bergqvist.

De kinesiska siffrorna i kombination med att USA tidigare i veckan rapporterade ett rekordstort underskott i sin handelsbalans torde öka incitamenten för båda parterna att få ett slut på handelskriget, enligt Alexandra Igel.

Bedömarna tror att avtalet kan vara klart i mars.

- De signaler som kommer från Peking och Washington är att man är ganska nära. Min bedömning är att sannolikheten för att man når ett avtal i mars är hög, säger Robert Bergqvist.

TT
ANNONS