I juli slog flera rederier rekord i passagerarantal, och många utländska turister lockas till Sverige tack vare den svenska kronan.
I juli slog flera rederier rekord i passagerarantal, och många utländska turister lockas till Sverige tack vare den svenska kronan. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Svag krona lockar fler färjeresenärer

I juli slog flera rederier rekord i passagerarantal. Bland svenskar finns ett ökat intresse för att tillbringa semestern närmare hemmet, men den kanske tydligaste trenden är att resenärer från närliggande länder lockas till Sverige av den svaga kronan.

ANNONS

Juli innebar rekord för AS Tallink Grupp, bolaget bakom färjorna Tallink och Silja Line. Totalt reste strax över en miljon passagerare med bolagets färjor, vilket är en ökning med 1,2 procent jämfört med samma period förra året.

Månaden var även den bästa enskilda månaden i bolagets historia sett till antalet passagerare för rutterna Estland–Sverige och Lettland–Sverige.

-Antalet passagerare ökar på alla våra rutter, inklusive Estland, Finland och Lettland. Att den svenska valutan är svag kan vara en bidragande faktor, säger Katri Link, kommunikationschef.

Klimatdebatten aktuell

Hon säger också att man märkt att klimatdebatten bidragit till att fler resenärer börjar fundera kring konsekvenserna av sitt resande. Av månadens siffror att döma har det inte påverkat passagerarantalet negativt.

ANNONS

-Passagerare är mycket mer medvetna och ställer frågor kopplat till hållbarhet. Vi tittar konstant på hur vi kan arbeta mer hållbart, både när det kommer till minska utsläpp och användandet av plast.

Men att bygga om skepp som ofta är mellan 20 och 30 år gamla för att göra dem mer miljömässigt hållbara är en utmaning, fortsätter hon.

-Frågan om att minska utsläppen är högt prioriterad för oss. Det är en utmaning inte enbart för oss, utan för hela sjöfartsbranschen och transportsektorn.

Många finska turister

Viking Line har ännu inte presenterat sina passagerarsiffror för i år, men kan redan konstatera att sommaren hittills sett ut att innebära en ökning i passagerare jämfört med förra året.

Svag valuta och förra årets sommarvärme tros ligga bakom.

-Det ser stabilt ut, sommaren har varit positiv. Att den svenska kronan är svag har bidragit till att fler finländare väljer att åka på semester till Sverige, säger Johanna Boijer Svahnström, informationsdirektör.

Även från Åland väljer många att besöka Sverige för att dra nytta av en svag svensk krona.

Samtidigt är konkurrensen från andra rederier som också trafikerar sträckorna till Helsingfors och Tallinn hård, säger hon.

Gynnsamt väder

Stena Line ser samma slags ökning. I juni och juli ökade bokningarna från 5, och på vissa rutter, upp till 15 procent.

ANNONS

-Först och främst tror vi att det handlar om valutaeffekten, som lockar en hel del tyskar, danskar, holländare och norrmän som reser till Sverige. Är kronan svagare blir det ju billigare med allt ifrån mat till camping och nöjen, säger Carl Mårtensson, pr-ansvarig.

Han konstaterar även att vädret varit gynnsamt i Sverige och delar av norra Europa, vilket lockar fler att semestra närmare hemma. Är det däremot sämre väder väljer dock fler att ta flyget till långväga destinationer.

På två av Stena Lines linjer från Trelleborg till tyska Sassnitz och Rostock har färjorna tågräls ombord, vilket i sommar visat sig locka särskilt många.

-Tågresandet i anslutning till färja ökar stort. Det har varit en ganska ordentlig ökning och den kommer fortsätta på sikt. Det är svårt att spekulera i huruvida klimatdebatten skulle vara en orsak, men vi kan åtminstone konstatera att fler verkar vilja åka tåg.

Fanny Hällegårdh/TT

ANNONS