Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turismen ökar åter i Egypten, men kostnadsläget är fortfarande relativt lågt. Arkivbild.

Svag krona – svenskar söker solen på nya håll

Sol, sand och salta bad. Men inte till vilket pris som helst. Den svaga kronan får svenskarna att rata klassiska semesterdestinationer som Spanien och Grekland till förmån för mer plånboksvänliga resmål.

- Vi räds inte för att titta på nya destinationer för att kunna fortsätta resa, säger Tom Friberg, kommunikationschef på Forex bank, som lutar sig mot en samlad bedömning av växlingsbeteenden och statistik från resebyrån Ticket.

Kronan fortsätter att ligga på en ovanligt låg nivå. Under måndagen kostade en dollar 9:26 kronor medan en euro kostade 10:47 kronor. Det innebär att både dollarn och euron är cirka 13 procent dyrare än för tre år sedan.

Medan en stark krona brukar innebära ett ökat resande finns det inga tecken på motsatsen. säger Tom Friberg. I stället avspeglar sig den svagare kronan i valet av resmål.

- Den svaga kronan gör det utan tvekan dyrare att resa till klassiska destinationer kring Medelhavet. Vår erfarenhet är att man väljer andra resmål som är lite mer prisvärda. Vad vi märker just nu är att det är stor efterfrågan på egyptiska pund, säger han.

Egypten trendar

Kostnadsläget i landet ligger kvar på en låg nivå trots att turismen nu börjat hämta sig efter att ha drabbats hårt av de attentat som skedde för ett antal år sedan.

Enligt Tom Friberg har man även noterat ett ökat intresse för centraleuropeiska länder som Bulgarien och Tjecken.

På charterbolagen ser man samma utveckling.

- En svag krona påverkar litet grann vart våra kunder väljer att resa. Det vi ser ganska tydligt är att man skiftar från Spanien och västra Medelhavet till exempel till Turkiet som ökat väldigt mycket under det senaste året, säger Adam Györki, kommunikationschef på TUI.

Även hos TUI trendar Egypten.

Fortsatt optimism

- Man får lite mer för pengarna när man går ut och käkar middag, säger Adam Györki.

Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving tror att hushållen har fortsatt stark köpkraft och en optimistisk syn på sin privatekonomi trots den svaga kronan. Även Ving har dock märkt av en minskad efterfrågan på resor till klassiska charterdestinationer som Mallorca och Kreta.

- För att anpassa utbudet till efterfrågan regleras volymen löpande. Till resmål som Turkiet och Egypten har volymerna ökats i år medan volymerna till Mallorca justerats ned. Bolaget har även lanserat ett nytt resmål i Albanien.

Ann-Sofie Olsson, kommunikatör på Apollo, anser att svängningar i kronans värde påverkar resandet i liten omfattning. Framför allt ser man en ökad efterfrågan på resor till Albanien och Egypten.