Richard Gröttheim är vd för Sjunde AP-fonden. Arkivbild.
Richard Gröttheim är vd för Sjunde AP-fonden. Arkivbild.

Svagt år för premiepensionerna

Den globala börsoron smittade av sig på svenskarnas premiepension. För dem som har sitt sparande i statliga Såfan tyngde placeringar i bolag som Apple och Facebook.

ANNONS
|

Efter flera år av kraftiga uppgångar sjönk värdet på den statligt förvaltade AP7 Såfa med 2,7 procent under förra året. Det var ändå något bättre än snittet för privata fonder i premiepensionen, som backade med 2,9 procent.

- 2018 var, framför allt under den senare delen, ett mer turbulent år. Att vi backar lite grann i den miljön är inte konstigt, säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.

ANNONS

Den största delen av tillgångarna ligger i en global aktiefond med tunga placeringar på USA-börsen. It– och teknikjättarna i den så kallade FAANG-gruppen har rekordår bakom sig, men några av bolagen hade det tufft i fjol.

Apple-aktien, som är det största innehavet i AP7 Såfa, hade sitt sämsta år sedan 2008 och backade nästan sju procent. Facebook rasade nästan 26 procent och Alphabet som äger Google, sjönk en knapp procent.

Omkring fyra miljoner svenskar har pensionspengar i fonden som är alternativet för den som inte vill välja fonder aktivt i premiepensionssystemet och fonden förvaltar omkring 475 miljarder kronor.

Långsiktigt sparande

Den genomsnittliga avkastningen sedan 2010 har varit 13,4 procent. Senast avkastningen var negativ var 2011, då fonden tappade 10,5 procent.

Enligt Richard Gröttheim kommer turbulensen på börsmarknaderna inte som någon direkt överraskning och år med nedgångar finns med i beräkningen.

- Det är enligt plan, för det här är ett långsiktigt sparande. Vi har haft år när avkastningen har legat i närheten av 30 procent och de senaste åren runt 15 procent, Den avkastningen kan man inte förvänta sig över långa perioder, säger Richard Gröttheim.

ANNONS

Sjunde AP-fonden har ett långsiktigt mål att fonden ska ge en avkastning som är två till tre procent bättre än inkomstpensionen över ett arbetsliv.

Hävstång påverkar

Avkastningen i AP7 Såfa har genom åren gynnats av en så kallad hävstång som innebär att fonden kan låna pengar för att köpa aktier. Men hävstången innebär också en risk.

- Vi har dragit ner hävstången för att vi har sett att risken för en mer turbulent börsmiljö har funnits där. Den är en mindre komponent av vår portfölj än den historiskt har varit. Under 2018 var den 15 procent, så det är en väldigt liten del av fonden, säger Richard Gröttheim.

Under 2018 gjordes flera förändringar i fonden, för att minska risken. Förutom att minska hävstången ytterligare har fler placeringar gjorts i småbolag, på tillväxtmarknader, i så kallade faktorpremier och i onoterade bolag. Diversifieringen av portföljen kommer att fortsätta under 2019, enligt Richard Gröttheim.

- Börserna har globalt sett gått ner, men vi har klarat oss bättre, dels för att vi har en diversifierad portfölj, dels för att valutakursen har varit med oss och bidragit positivt till vårt resultat, säger han.

ANNONS

"Rimlig utveckling"

Den genomsnittliga avkastningen för alla privata fonder inom premiepensionssystemet var –2,9 procent under förra året.

Givet den globala börsutvecklingen och fondens förutsättningar tycker Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, att utvecklingen i AP7 Såfa är rimlig.

- Att en aktiefond utvecklas dåligt de år börsen går dåligt är ingen överraskning. Ett världsindex hade en avkastning på –2,1 procent räknat i svenska kronor under förra året, säger hon.

För att få en bra avkastning på lång sikt krävs att man vågar ta risk, annars riskerar man att pengarna inte växer alls, anser hon.

- De flesta år går börsen upp. Att den går sämre vissa år får man helt enkelt acceptera, säger hon.

TT
Fakta: Årlig utveckling AP7 Såfa

Källa: Sjunde AP-fonden

ANNONS