Karl-Johan Persson, vd för H&M, presenterar delårsrapporten under en presskonferens.
Karl-Johan Persson, vd för H&M, presenterar delårsrapporten under en presskonferens.

Svajigt i H&M-aktien efter rapport

Ett kritiserat H&M överträffade vinstförväntningarna. Men det finns ett misstroende mot bolaget och ledningen, enligt analytiker. Och ett växande lager oroar.

ANNONS
|

- Vi hade ett lite högre utgående lager i kvartal två än vad vi hade planerat. Även om vi har en ökning i försäljning så nådde vi inte målen. Det finns en risk att nedsättningarna blir lite högre i kvartalet, säger Karl-Johan Persson, vd på H&M, till TT.

I klartext innebär det reor i klädjättens butiker i sommar. I siffror visade H&M en vinst före skatt på 7708 miljoner kronor för perioden mars–maj, det andra kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period i fjol gjorde bolaget en vinst på 7002 miljoner kronor.

ANNONS

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 7105 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning. Aktien steg inledningsvis med över fyra procent, men vid elvatiden hade den inledande börsrusningen bytts till en nedgång på en procent. På eftermiddagen hade aktien återhämtat sig och låg åter på plus 2,3 procent. Mönstret påminner om hur det såg ut vid förra kvartalsrapporten.

"Mycket kapital inblandat"

- Det man kan konstatera med H&M är att alla har en synpunkt. En del har gått in i bolaget för att de tror att botten är nådd och andra kan precis ha sålt av. Ytterligare en grupp kan ganska tydligt ha blankat (sålt aktier som de inte äger). Det blir med mycket kapital inblandat olika intressentgrupper som ger sig till känna precis i början av dagen, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Remium.

Malmqvist poängterar att det här är sjunde kvartalet i rad där H&M kommer ut över analytikernas prognos, enligt SME Direkt.

- Det finns en stor grupp av placerare som har ett extremt misstroende mot H&M:s affärsmodell och därigenom företagets ledning, säger Malmqvist, med förklaringen att analytiker ofta byter fot när ett bolag överträffat prognoserna i tre kvartal.

ANNONS

Det har också funnits en väl spridd kritik mot att H&M-ledningen kommunicerar för lite med marknaden.

- Det är alltid en fin balansgång. Vi vill lägga så mycket tid som möjligt på verksamheten. Det finns de som tycker att vi lägger för mycket tid på det, och de som tycker att vi lägger för lite tid, säger Karl-Johan Persson.

Café-butik på gång

Sedan årsskiftet har H&M-aktien backat ungefär 20 procent på en Stockholmsbörs som i övrigt stigit cirka 10 procent.

- Det är vi inte nöjda med. Vi har inte nått de mål vi satte upp själva och vi har inte nått marknadens förväntningar och därför har aktien inte utvecklats som vi hade hoppats, säger Karl-Johan Persson.

Ett av H&M:s problem har varit att möta den växande globala e-handelskonkurrensen. Nu ska det delvis ske genom att bolagets fysiska butiker kopplas samman med e-försäljningen. Ett exempel är lanseringen av Arket – en butikskedja med café – som kommer i höst. Första butikerna planeras i London och i Stockholm kommer den första butiken våren 2018.

ANNONS
TT
Fakta: H&M:s kvartalsrapport i siffror

Omsättningen steg till 51383 miljoner kronor, jämfört med 46874 miljoner kronor ett år tidigare. I juni beräknas försäljningen ha ökat med sju procent, jämfört med samma månad i fjol. Den så kallade bruttomarginalen, ett slags lönsamhetsmått, sjönk svagt, från 57,6 procent till 57,1 procent. Enligt bolaget är försäljningen bra på marknader i Skandinavien, Storbritannien, Östeuropa och på flera tillväxtmarknader. Situationen var dock "utmanande" på stora marknader som USA och Kina.

Enligt H&M står onlinehandeln för 25-30 procent av försäljningen på vissa etablerade marknader.

Varulagret har stigit kraftigt, plus 27 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol. Det kommer i sin tur att medföra prispress på H&M:s kläder under tredje kvartalet, enligt delårsrapporten.

- Här ska man ta med sig att de nedsättningarna var ganska höga redan förra året. Kvartal tre är generellt ett reakvartal för H&M och ledningen var ganska tydliga med att det här stora lagret ska bantas ned, säger Fredrik Ivarsson, analytiker på Kepler Cheuvreux.

ANNONS