Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Swedbanks advokater slår tillbaka mot åklagaren. Arkivbild.

Swedbank slår tillbaka mot åklagaren

Swedbanks advokater slår nu tillbaka mot åklagare Thomas Langrots uppgifter om att banken inte velat lämna ut bland annat en intern rapport om brister i bankens arbete mot penningtvätt.

Åklagare Thomas Langrot sade på lördagen till di.se att Swedbanks styrelse, under pågående razzia i Swedbanks lokaler den 27 mars, sammankallats och stoppat utlämningen av bland annat en intern penningtvättsrapport författad av den norske juristen Erling Grimstad.

Swedbanks advokater tillbakavisar nu åklagarens påstående. I ett pressmeddelande skriver bankens anlitade advokatfirma Nordia att åklagarens uttalande är "helt felaktigt och obegripligt" och fortsätter:

"Gällande lag"

"Banken har fullt ut medverkat till att ta fram allt som åklagaren önskat få del av. Vid påpekandet att advokathandlingarna var underkastade beslagsförbud har åklagaren förklarat att han trots det tar handlingarna i beslag, direkt i strid mot gällande lag."

Enligt pressmeddelandet har bankens ledning, på inrådan av Nordia, fattat beslut att inte för närvarande häva sekretessen och tystnadsplikten för materialet.

"Nordias råd har varit självklara inom gällande regelverk och det är oförståeligt att åklagaren inte respekterar detta utan i stället i media misstänkliggör bankens ledning för att, outtalat, motverka utredningen", avslutas pressmeddelandet.

"Aldrig varit med om"

Thomas Langrot sade på lördagen till di.se att han var förvånad över Swedbanks agerande.

- Finansmarknadskammaren samverkar dagligen med banker och andra aktörer på finansiella området och jag har aldrig varit med om att en bank eller annan aktör på den finansiella marknaden någonsin motsatt sig att vi skulle få ta del av handlingar eller information som behövs för våra förundersökningar, även om det är advokater som medverkat till informationen vi behöver.