Swedbanks advokater slår tillbaka mot åklagaren. Arkivbild.
Swedbanks advokater slår tillbaka mot åklagaren. Arkivbild.

Swedbank slår tillbaka mot åklagaren

Swedbanks advokater slår nu tillbaka mot åklagare Thomas Langrots uppgifter om att banken inte velat lämna ut bland annat en intern rapport om brister i bankens arbete mot penningtvätt.

ANNONS
|

Åklagare Thomas Langrot sade på lördagen till di.se att Swedbanks styrelse, under pågående razzia i Swedbanks lokaler den 27 mars, sammankallats och stoppat utlämningen av bland annat en intern penningtvättsrapport författad av den norske juristen Erling Grimstad.

Swedbanks advokater tillbakavisar nu åklagarens påstående. I ett pressmeddelande skriver bankens anlitade advokatfirma Nordia att åklagarens uttalande är "helt felaktigt och obegripligt" och fortsätter:

"Gällande lag"

"Banken har fullt ut medverkat till att ta fram allt som åklagaren önskat få del av. Vid påpekandet att advokathandlingarna var underkastade beslagsförbud har åklagaren förklarat att han trots det tar handlingarna i beslag, direkt i strid mot gällande lag."

ANNONS

Enligt pressmeddelandet har bankens ledning, på inrådan av Nordia, fattat beslut att inte för närvarande häva sekretessen och tystnadsplikten för materialet.

"Nordias råd har varit självklara inom gällande regelverk och det är oförståeligt att åklagaren inte respekterar detta utan i stället i media misstänkliggör bankens ledning för att, outtalat, motverka utredningen", avslutas pressmeddelandet.

"Aldrig varit med om"

Thomas Langrot sade på lördagen till di.se att han var förvånad över Swedbanks agerande.

- Finansmarknadskammaren samverkar dagligen med banker och andra aktörer på finansiella området och jag har aldrig varit med om att en bank eller annan aktör på den finansiella marknaden någonsin motsatt sig att vi skulle få ta del av handlingar eller information som behövs för våra förundersökningar, även om det är advokater som medverkat till informationen vi behöver.

TT
Fakta: Detta har hänt

19 september 2018: Omfattningen av penningtvättsskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum står klar efter en stor utredning. De misstänkta transaktionerna uppgår till cirka 2000 miljarder kronor. Vd och styrelseordförande avgår.

23 oktober 2018: Swedbanks vd Birgitte Bonnesen bedyrar att den svenska banken inte har motsvarande lik i garderoben. (Efteråt säger hon sig ha syftat på några få bolag som omnämnts offentligt i Danske Bank-skandalen.)

20 februari 2019: SVT:s Uppdrag granskning avslöjar misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor, där 50 särskilt suspekta bolag är inblandade, med band till Danske Bank-härvan. Bonnesen försäkrar att banken agerar när den ser något misstänkt. Efter inledande motvilja tillsätter banken en utredning om hanteringen av de 50 bolagen, men inte mer.

Enligt SVT-programmet har Swedbankkunder också band till den så kallade Magnitskijhärvan, då skatt från den amerikanske finansmannen Bill Browders bolag Hermitage i Ryssland i stället ska ha förskingrats av ryska statstjänstemän och gangsters. Härvan ledde till amerikanska sanktioner mot de utpekade.

Nyheterna och avslöjandena om Swedbank har sedan kommit slag i slag. Några av dem:

* Swedbank har informerat vissa storägare, men inte andra ägare, om vad Uppdrag granskning skulle rapportera om, varpå Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning om insiderbrott.

* Swedbank tycks ha tvättat pengar och slussat mutor åt Ukrainas expresident Viktor Janukovytj.

* En intern utredning rapporteras ha visat redan 2018 att Swedbank känt till misstänkt penningtvätt på upp till 90 miljarder kronor. Kopplingen till Magnitskijhärvan ska ha konstaterats 2013.

* Browder lämnar in en omfattande anmälan till svensk polis om Swedbanks påstådda penningtvätt.

* Swedbank lägger den 22 mars fram utredningen av hanteringen av de 50 bolagen, men den möts av utbredd kritik om att vara mycket bristfällig.

* Swedbank kan ha vilselett USA-delstaten New Yorks finansinspektion DFS. I ett brev 2018 berättar man inte om kunder med band till den ökända juristbyrån Mossack Fonseca, huvudaktören i skandalen med Panamadokumenten 2016. DFS utreder nu Swedbank, rapporterar Uppdrag granskning dagen före stämman den 28 mars.

* Ekobrottsmyndigheten gör samma dag, den 27 mars, en räd mot Swedbanks huvudkontor med anledning av insidermisstankarna. Utredningen vidgas även till grovt svindleri från den 23 oktober 2018 då Bonnesen avfärdade misstänkt penningtvätt i banken. Ingen person på banken är i det här skedet delgiven misstanke om brott.

* Kort innan stämman den 28 mars meddelar styrelsen att Bonnesen har entledigats, det vill säga fått sparken.

* Swedbanks stämma röstade för att bevilja styrelsen inklusive ordföranden Lars Idermark ansvarsfrihet men inte vd Bonnesen.

ANNONS