Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En pressad Swedbankschef, Birgitte Bonnesen, vill förklara sig. Arkivbild.

Swedbankchefen ångrar sig men sitter kvar

Trots kritiken och stormarna – Birgitte Bonnesen tänker bita sig fast vid vd-posten i Swedbank. Hon ångrar en hel del av hur hon har uttryckt sig, men hon har inte ljugit, säger hon i en TT-intervju.

- Jag känner att jag har fullt förtroende, inte bara känner, jag vet att jag har styrelsen med mig, säger hon på frågan om hon tänker sitta kvar.

TT: Du har inga tankar på att du fått nog?

- Det har jag inte, Swedbank är en fantastiskt bra och fin bank.

Enligt henne stannar kunderna kvar också, även om det har väckts många frågor.

Hotar demokratin

Det stormar rejält kring de svenska bankerna, med Swedbank och nu senast Nordea i spetsen. Mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats vita via konton i Swedbanks och Nordeas baltiska filialer, smutsiga pengar som oftast verkar komma från Ryssland och andra före detta Sovjetländer, enligt flera journalistiska grävjobb.

Ett globalt problem som nästintill hotar demokratin, kallar Birgitte Bonnesen det hela. Och hon välkomnar nu att de svenska politikerna gett sig in i debatten. Hon ser gärna att politiker, myndigheter och banker pratar ihop sig för att komma åt penningtvätten.

- Det är bra att så många börjar komma ut på banan nu, säger Bonnesen som på stående fot tackar ja till en eventuell inbjudan från riksdagens finansutskott för att berätta vad som hänt och bör göras.

Ångrar sig

Men i backspegeln ångrar hon hur hon har uttryckt sig kring alla frågor om hur mycket hon kände till.

- Min ambition är att vara öppen och enkel... men det jag också inser efter rapporteringen senaste veckan är att kontexten, nyansering och komplexiteten går liksom förlorad när jag uttryckt mig som jag har gjort.

Hon tycker att saker och ting har ryckts loss ur sitt sammanhang.

- Det här är en stor och komplicerad fråga... Jag tror jag har underskattat betydelsen av kontext, säger Bonnesen.

Om hon därmed på frågor i samband med avslöjandet av Danske Banks gigantiska penningtvätt via den baltiska filialen ångrar att hon i höstas nekade till att Swedbank hade några lik i garderoben, svarar hon lite svävande.

- Jag skulle ha gett mer kontext... För det är inte så att jag har sagt något fel. Men jag borde ha satt det mer i sitt sammanhang.

TT: Var det så att du menade att efter 2015 har ni inte hittat något mer misstänkt?

- Det vill jag inte egentligen svara på, därför att nu har vi tillsatt en utredning. Vi har också myndigheternas alla granskningar.

Kan inte kommentera

Om hon i höstas kände till att Swedbankkunder med konton i banken kunde knytas till den världskända så kallade Magnitskijaffären, svarar Bonnesen:

- Det vet jag inte om jag kan kommentera, säger hon och syftar på banksekretessen.

Den egna utredningen som banken tillsatt, av de 50 kunder i banken som slussade runt 40 miljarder kronor och som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade, ska vara klar redan före bolagsstämman i slutet av mars. Det kommer av tidsskäl att bli en ganska "ytlig" granskning, medger Birgitte Bonnesen. Vad gäller att eventuellt tvätta hela Swedbankbyken, tycker hon att det räcker med att de externa myndigheterna gör det jobbet.

Bonnesen pekar återkommande på vikten av att vara öppen. Men så särskilt öppen var inte banken, mer än till storägarna, inför nyheten att Uppdrag granskning skulle avslöja misstänkta penningtvättmiljarder – något som körde aktiekursen i botten. Ekobrottsmyndigheten (EBM) har nu inlett en granskning kring om bolaget gjort något olagligt.

- Det där är naturligtvis jätteolyckligt, säger Bonnesen utan att vilja kommentera det ytterligare i avvaktan på EBM:s utredning.