Tesla Model 3 när den visades upp i Stockholm i november.
Tesla Model 3 när den visades upp i Stockholm i november.

Tesla Model 3 på svenska gator i februari

Svenska kunder som vill ha Tesla 3 ska inte behöva vänta längre än till februari, hävdar bolaget. Men då vill det till att köpa en av de dyrare varianterna. För standardmodellen är det fortsatt "var god dröj".

ANNONS
|

Spekulanter har fått skriva upp sig på en reservationslista för den omtalade nya modellen, men det har tidigare varit oklart när den faktiskt ska börja levereras i Europa. Nu meddelar bolaget att om man bekräftar sin order före årsskiftet ska den kunna levereras i februari.

- Leveranserna kommer att prioriteras efter reservationsdatum, leveransplats och gjorda tillval, säger Maria Lantz på Tesla Sverige till Dagens Nyheter.

ANNONS

Model3 skeppas till en början över Atlanten i två olika versioner. Dels en fyrhjulsdriven LR, som i "Long Range", med räckvidd på 54 mil på en laddning för ett pris i Sverige från 650000 kronor. Dels Model3 Performance, en kraftfullare variant som börjar på cirka 767000 kronor.

Från dessa priser kan man sedan dra 60000 kronor i miljöbilsbonus.

I Nordamerika säljs även en billigare MR (Mid Range), som inte verkar bli tillgänglig i Europa. Så sparsammare kunder får vänta på SR (Standard Range), den beryktade "folk-Teslan" som ska börja tillverkas nästa år. Den ska i USA kosta från 35000 dollar (315000 kronor). Men med frakt, skatter och så vidare väntas priset i Sverige bli mellan 400000 och 500000 kronor.

Hur många svenska kunder som nu står i kö vill inte Tesla avslöja.

TT
ANNONS