En affär mellan Tiktok och Oracle närmar sig. Arkivbild.
En affär mellan Tiktok och Oracle närmar sig. Arkivbild. Bild: AP/TT

Trump välsignar Oracles tiktok-affär

Videoappen Tiktok bekräftar att man har förberett ett avtal med amerikanska Oracle och Walmart om den amerikanska delen av företaget.
– Jag har gett affären min välsignelse, säger president Donald Trump.

ANNONS

Den segdragna uppgörelsen om den kinesiskägda videoappen Tiktoks vara eller inte i USA ser nu ut att vara nära en lösning.

En talesperson för Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, säger till nyhetsbyrån AFP att:

"Vi är glada att kunna säga att den föreslagna affären mellan Tiktok, Oracle och Walmart kommer att lösa den oro över säkerheten som USA:s regering haft och lösa Tiktoks framtid i USA."

Mjukvaruföretaget Oracle kommer att bli teknisk leverantör och ansvarigt för hur amerikansk användardata lagras. Den stora butikskedjan Walmart ska bli en "kommersiell partner".

Måste godkännas

För att affären ska kunna slutföras måste den först godkännas av Vita huset och myndigheten CFIUS. Första steget ser ut att vara avklarat, då president Trump redan sagt att han gillar "den fantastiska affären".

ANNONS

– Jag har gett affären min välsignelse. Om de får till den är det fantastiskt bra, om inte så är det också okej, säger Trump.

Affären måste dessutom godkännas av Kina.

– Vi får se om det händer eller inte, säger Trump.

Exakta detaljer om affären är inte kända, men enligt Tiktok ska företaget bygga sitt globala huvudkontor i USA och affären uppges skapa 25 000 nya arbetstillfällen i landet.

Enligt Donald Trump ska ett helt nytt företag bildas, med huvudkontor i Texas. Trump säger att det nya företaget inte kommer att ha något som helst med Kina att göra, men att appen fortsatt kommer att heta Tiktok.

Skjuter upp förbud

Bekräftelsen kommer ett dygn innan tidsfristen för ett förbud mot appen i USA skulle träda i kraft. Trump har tidigare skrivit under två presidentordrar om att förbjuda Tiktok i USA. De har senare reviderats något och i fredags beslutade Vita huset att ett totalt förbud att ladda ner eller uppdatera Tiktok.

Även ett förbud att ladda ned appen Wechat i USA skulle införas på söndagen.

I en rättslig vändning stoppade en domare i delstaten Kalifornien på söndagen förbudet att ladda ned Wechat, med hänvisning bland annat till inskränkningar i yttrandefriheten, bara timmar innan förbudet skulle träda i kraft.

ANNONS

Wechat har omkring 19 miljoner aktiva användare i USA.

Uppskjutet förbud

Efter Tiktoks nya besked sköts förbudet upp en vecka, till den 27 september. Användarna kan däremot använda appen fram till den 12 november.

Tiktok är i dag en av världens populäraste appar, med hundratals miljoner användare. Men den har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern. Trump anser att företagets nära kopplingar till den kinesiska diktaturen gör det till ett säkerhetshot.

På lördagen svarade det kinesiska handelsdepartementet med att fördöma vad de kallar mobbning från USA:s sida och hävdar att USA bryter mot internationella handelsnormer samt att det inte finns några bevis för säkerhetsintrång.

ANNONS