Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen tittar på möjligheten för föräldrar att få föräldrapenning även för friska barn, ifall skolorna håller stängt på grund av coronaepidemin. Bild: Gorm, Kallestad
Regeringen tittar på möjligheten för föräldrar att få föräldrapenning även för friska barn, ifall skolorna håller stängt på grund av coronaepidemin. Bild: Gorm, Kallestad

Tillfällig föräldrapenning möjligt när skolorna stänger

Regeringen vill använda en tillfällig föräldrapenning för att göra det möjligt för föräldrar att vara hemma med friska barn om och när även grundskolorna stänger. Det erfar Sverige Radios Ekot.

Riksdagen ska snart fatta beslut om en ny lag som gör det möjligt att stänga skolor och förskolor i coronaepidemins spår. Därför tittar man på möjligheten att införa en tillfällig föräldrapenning. Det skulle betyda att föräldrar kan vara hemma trots att barnen är friska, vilket i nuläget inte ger rätt till ersättning, enligt Ekot.

LÄS MER: Kommunerna förbereder skolstängning

Enligt Ekot finns det också en bred uppslutningen i riksdagen för att kompensera mammor och pappor som tvingas vara hemma när skolorna stänger. En av huvudalternativen är, enligt Ekot, att regelverket för tillfällig föräldrapenning kan kompletteras för att lösa den unika situation som uppstått. Enligt Ekot blixtutreds detta förslag nu.

– Det är en möjlighet, det finns också andra möjligheter. Vi behöver ju titta brett i det här läget, så att vi gör det noga men också så att vi säkerställer att det är något som kan införas snabbt och någonting som är enkelt för föräldrar att använda sig av, säger Mats Persson, som är Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson, till Ekot.

LÄS MER: Gymnasieskolor skickar hem eleverna

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi kommentar förslaget skriftligt till Ekot: ”Vi är inte i ett läge där det är aktuellt att stänga skolor. Men om ett sådant läge uppstår kommer regeringen att vidta åtgärder för att se till att det finns trygghet för familjer som berörs.”