Rysslands president Vladimir Putin ger en medalj till sin gamle vän, den orimligt rike cellisten Sergej Roldugin, som tros ha fått pengar via bland annat Nordea. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin ger en medalj till sin gamle vän, den orimligt rike cellisten Sergej Roldugin, som tros ha fått pengar via bland annat Nordea. Arkivbild.

Tiotals miljarder genom "Trojkans tvätteri"

Tiotals miljarder kronor har slussats genom en internationell misstänkt penningtvättmaskin, med band till personer i Rysslands president Vladimir Putins närhet. En stor mängd bankuppgifter, som nu läckt till internationella medier, visar hur det gick till.

ANNONS
|

Avslöjandet bygger på en av de största bankläckorna hittills, som rapporteras visa hur korrupta politiker och organiserad brottslighet i hemlighet bland annat kunde tvätta pengar, smita från skatt och gömma tillgångar utomlands.

Uppgifterna rymmer 1,3 miljoner banktransaktioner mellan 233000 företag. Handlingarna har läckt till den ansedda internationella grävredaktionen OCCRP och den litauiska nyhetssajten 15 Min , vilka delat med sig till ett 20-tal andra medier.

Det utpekade tvätteriet har av de inblandade medierna uppkallats efter Rysslands tidigare största investeringsbank, Trojka Dialog, med nära band till landets styrande elit, som upprättade och skötte upplägget. Trojka Dialog (sedermera Sberbank) leddes av den förmögne rysk-armeniske bankmannen Ruben Vardanian, känd som filantrop och en bankman av västerländskt snitt.

ANNONS

Fejkade fakturor

Cirka 80 miljarder kronor skickades mellan den komplexa väven av företag i det misstänkta penningtvätteriet. Omkring 40 miljarder slussades in och ut genom systemet.

Det började i mitten av 00-talet då banken lät upprätta fler än 75 bolag i skatteparadis, varav minst 35 öppnade konton i den mindre nogräknade Ukio Bankas i Litauen, som myndigheterna stängde 2013.

Trojka Dialog lät miljarderna strömma genom kontona i Ukio. Mycket var betalningar för fejkade fakturor. Pengar gick sedan vidare via banker i väst, såsom österrikiska Raiffeisen, tyska Deutsche Bank och amerikanska Citibank. I systemet drogs också Nordea in.

Fastigheter, lyxyachter

Systemet möjliggjorde att tillgångar från misstänkta brott kunde döljas. Ryska oligarker och politiker kunde komma över andelar i statliga bolag, köpa fastigheter i Storbritannien och Spanien, införskaffa lyxyachter, biljetter till fotbolls-VM och betala höga avgifter till sina barns undervisning i ansedda skolor i väst och mycket mer, enligt OCCRP.

På papperet företräddes många av tvätteribolagen av fattiga armeniska bybor som ovetandes tycks ha utnyttjats.

Cirka 600 miljoner kronor gick genom systemet till företag med band till Sergej Roldugin, cellist och gammal vän till Putin. Musikerns omotiverade förmögenhet avslöjades först i de så kallade Panamadokumenten 2016.

Ingen ängel

De undersökande journalisterna har hittat pengaflöden med band till flera stora kända utpekade bedrägerier. Den mest kända är Magnitskijaffären, där cirka 2000 miljarder kronor gick till ryska statstjänstemän och kriminella i stället för ryska staten. Här finns också bland annat band till ett bedrägeri vid Moskvaflygplatsen Sjeremetjevo, med skattesmitning och överpriser på flygbränsle.

ANNONS

Vardanian säger till OCCRP att han "inte är någon ängel", att han valt att verka inom systemet i Ryssland, men förnekar brott.

Han säger sig inte känna till alla bolagsnätverk och detaljupplägg och beskriver systemet som en privat förmögenhetsförvaltare. Vardanian har såvitt känt inte misstänkts för något olagligt och hävdar att Trojka Dialog gjorde affärer på samma sätt som andra investeringsbanker.

- Vi följde alltid de regelverk som gällde då på världens finansmarknader, säger han.

TT
ANNONS