Titta in i Göteborgs äldsta hotell – Hotel Royal

På Göteborgs äldsta hotell tror man på närvaro och det personliga mötet med gästerna.
– Jag fick sluta titta på Fawlty Towers. Det blev för likt verkligheten, skrattar Markus Oddestad, vars familj nu ägt hotellet i drygt 40 år.

ANNONS
|

Runt 30-35 olika nationaliteter besöker Hotel Royal varje månad. Stamgästerna är många men Gunnar, stamgästen som bott några gånger på hotellet varje år sedan 1936, minns vd Markus Oddestad särskilt väl. Han bestämde sig vid genast vid deras första möte att Gunnar fortsättningsvis skulle få det pris han fått första gången. Resten av livet betalade Gunnar således fyra kronor för ett enkelrum – eller åtta kronor om han ville bo i dubbelrum.

Eller mannen som bodde på hotellet och varje dag bestämde sig för att stanna en natt till, varje dag i tre års tid, och en dag plötsligt bara var borta.

ANNONS

– Det händer alltid något på ett hotell, säger Markus Oddestad och berättar målande hur han med nöd och näppe och lite list lyckades stoppa en gäst som försökte klättra uppe på taket för att rädda en måsunge. Istället kunde han tillsammans med receptionschefen John Erik rädda fågelungen efter diverse strapatser. Hotellet har även varit inspelningsplats för deckaren Rum nummer 10 av Åke Edwardson med kommissarie Winter.

Vilar på stadsmur från 1700-talet

Hotellets entrétrappa i korsningen Drottninggatan-Östra Larmgatan vilar på en del av Göteborgs stadsmur från 1700-talet. Markus Oddestad berättar att det för 300 år sedan fanns ett kasemattrum på tomten där hotellet står idag, det vill säga ett välvt skyddsrum i muren. Än idag bildar muren till försvarsanläggningen stöd för trappan ut till gatan. Till skillnad från resten av huset har trappan därför inte sjunkit ner i leran under årens lopp, och är lite högre belägen än den övriga entrén.

1850 köptes tomten av snickarmästare Carl-Alfred Sundbeck för 2 000 riksdaler. Här lät han bygga ett stenhus, och 1852 invigdes Sundbecks Nya Hotell för resande. Några år senare gav näste ägare hotellet namnet Royal.

Flera ägare har kommit och gått under åren. Mellan 1945 och 1979 var hotellet i Emil och Mia Palms ägo, varav Mia Palm de sista 20 åren efter makens bortgång själv drev verksamheten. 1980 övertogs Royal av familjen Oddestad. Idag är de andra generationen hotellägare och den familj som hittills drivit verksamheten längst.

ANNONS

– Det var min far som köpte hotellet. På den tiden bodde hela vår familj i Stockholm så han lät sina systrar som bodde i Göteborg ta hand om hotellet. Vi har alltid velat ha någon i ägarfamiljen på plats. Mina båda systrar tog över driften efter fastrarna och flyttade till Göteborg i olika omgångar. I år är det 24 år sedan jag och min fru bestämde oss för att flytta hit från Stockholm och ta över. Ett beslut som vi inte har ångrat, säger Markus Oddestad.

Har klarat två världskrig, spanska sjukan och covid

Närvaro är viktigt om man vill förmedla en familjär känsla till gästerna och ge var och en ett individuellt bemötande, säger han.

– Det är de små detaljerna som gör det. Vid incheckningen får man en nyckel istället för ett nyckelkort och bjuds på kaffe och hembakat. Frukostutbudet är generöst, bland annat gör vi vår egen äggröra där vi knäcker äggen själva. Inget halvfabrikat här inte! De uppmärksamma gästerna ser att våfflorna som serveras har hotellets logga och det annars vita och tråkiga porslinet är utbytt mot ett som vi själva har designat, med inspiration från detaljer i huset.

Personalen trivs också på hotellet och de flesta stannar länge, berättar Markus Oddestad.

– Vi har städ- och frukostpersonal som varit hos oss i 15-20 år och en receptionist som arbetat här i 40 år, vilket är ovanligt i hotellbranschen. Vi tar hand om varandra, samtidigt som vi vågar ge personalen utrymme att fatta egna beslut. Det är otroligt inspirerande att driva en rörelse där både gäster och personal känner trygghet och trivs.

ANNONS

Under pandemin var det tufft, som så för många andra.

– Det här hotellet har klarat av två världskrig, en börskrasch och spanska sjukan. Vi tänkte att vi inte ska låta ett litet virus stoppa oss. Men på två dagar tappade vi över 85 procent av bokningarna. Det var panik i hela branschen, minns Markus Oddestad.

– Genom att vi permitterade personalen var vi dock snabbt igång igen när restriktionerna togs bort.

Mönstrat mosaikgolvet från Villeroy & Boch

Hjärtat i verksamheten är det egna tvätteriet i hotellets källare. Markus Oddestad visar varuhissen som idag byggts om till ett tvättnedkast. Hotellets 76 rum innebär stora mängder sängkläder och handdukar.

– Genom att tvätta själva spar vi både tid, pengar och miljö, säger han och slänger ner några lakan i luckan.

Än idag finns inredningsdetaljer bevarade från slutet av 1800-talet, som det handmålade glastaket i foajén, det mönstrade mosaikgolvet från Villeroy & Boch och trappans handsmidda räcke i jugendstil. På fjärde våningen finns en väggmålning från 1900-talets början. Konstnären var en gäst som inte hade pengar nog att betala notan.

När man renoverat dyker spår av historien upp lite varstans.

– Det är inte ovanligt att det upptäckts både takstuckaturer och takmålningar. Trapphusets takmålningar är från slutet av 1800-talet när hotellet genomgick en stor renovering. När vi köpte huset var de övermålade. Vi tog hjälp av en expert med att återskapa mönstret och restaurera dem.

ANNONS
ANNONS