Toyotas vd Akio Toyoda. Arkivbild.
Toyotas vd Akio Toyoda. Arkivbild. Bild: Ross D Franklin/AP/TT

Toyota ska bygga batterifabrik i USA

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Japanska biltillverkaren Toyota satsar 1,3 miljarder dollar, motsvarande 11,8 miljarder kronor, på att bygga en batterifabrik i delstaten North Carolina i USA, skriver Toyota i ett pressmeddelande.

Batterifabriken som ska öppna under 2025 väntas sysselsätta 1 750 personer och producera litiumjonbatterier till 800 000 elektrifierade fordon om året. Produktionstakten ska efterhand öka till att förse 1,2 miljoner elfordon årligen med batterier. Bolaget skriver att det har åtagit sig att uteslutande använda sig av förnybar energi i tillverkningen.

Amerikanska branschtidningen Automotive News noterar att Toyota inte uppger om fabriken ska tillverka batterier till bolagets elhybrider eller till de kommande helelektriska modellerna.

ANNONS

Flera andra elbilstillverkare har byggt egna batterifabriker, däribland Tesla och Mercedes-Benz. Kina står för omkring 80 procent av litiumjonbatteriproduktionen i världen.

ANNONS